Ciasto czekoladowe robi się bardzo szybko. Z podanych składników wychodzi niewielka porcja ciasta – tak na jeden kęs – do jednej kawki :) Chcąc pożywić większą część rodzinki i znajomych polecam powiększyć porcję x2.
Latest Recipes
Sernik na zimno z czarną porzeczką
Sernik na zimno z czarną porzeczką powstał z okazji podwójnego święta. 1 września to imieniny mojej mamy i babci, więc z tej okazji z życzeniami samych słonecznych i słodkich dni postanowiłam zaprezentować sernik z czarną porzeczką, który wygląda jak torcik. :) A że obie są daleko pozostaje mi tylko taka […]
Schab zapiekany z żurawiną i serem
Lubię eksperymenty, nie lubię rutyny. W taki o to sposób zrodził się schab zapiekany z żurawiną. Dobrze jest czasami poeksperymentować ;)
Ziemniaki zapiekane – Talarki
Talarki najlepiej przygotować ze świeżych ziemniaków, najlepsze są takie z własnego pola :) no ale nie każdemu jest to dane :( Ziemniaki polecam dokładnie umyć (wyszorować) i pokroić razem ze skórką. Jeżeli są to kupne ziemniaczki można zrobić tak samo, ale ja je jednak obieram. Ziemniaki zapiekane podaję najczęściej z […]
Jajko sadzone na szynce i pomidorach
Jajka sadzone każdy wie jak smakują. Ale jajka sadzone na szynce i pomidorach mają całkiem inny smak, są delikatniejsze a dzięki pomidorom potrawa ma fajny smaczek i soczystość. Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki z pracy, kiedyś często robiony na kolacje, zapomniany na kilka lat – aż do dziś. […]
Gołąbki
Składniki: – 1 główka świeżej kapusty – około 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego – 200 g ryżu – sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę obrać z uszkodzonych liści zewnętrznych, włożyć do garnka z lekko osoloną wodą. Gotować aż liście będą miękkie, kolejno zdejmować je z główki, przestudzić. Ryż ugotować […]
Zapiekanka z cukinią i pomidorami
Łatwa w przygotowaniu i smaczna zapiekanka z cukinią i pomidorami spodoba się tym, którzy nie lubią zbyt pracochłonnych dań. Smacznego!
Ciasto z brzoskwiniami i budyniem
Ostatnio mam wielkiego smaka na brzoskwinie, postanowiłam więc zrobić z nich ciasto. Jest słodko kwaśne :) Jeżeli brzoskwinie są słodkie proponuję zmniejszyć ilość cukru np. do 180 g. Widziałam w necie podobne ciasta z jabłkami i cynamonem, wyglądały apetycznie – będę musiała je wypróbować, ale poczekam na jesienne jabłuszka z […]