Ciasto mocno czekoladowe

Ciasto czekoladowe robi się bardzo szybko. Z podanych składników wychodzi niewielka porcja ciasta – tak na jeden kęs – do jednej kawki :) Chcąc pożywić większą część rodzinki i znajomych polecam powiększyć porcję x2.

Ciasto mocno czekoladowe

Składniki:

  • 2 jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g margaryny
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady + 20 g

Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem pudrem. Margarynę roztopić w garnuszku, dodać czekoladę, mieszać aż czekolada się rozpuści. Przestudzić. Do masy jajecznej dodać czekoladę z margaryną, wymieszać, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodać pokruszone 20 g czekolady, wymieszać. Ciasto przełożyć do blachy (18-20 cm średnicy).
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25 minut.
Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

2 komentarze

  1. wow, zachwycające:)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*