Tost z łososiem i jajkiem w koszulce

Tost z łososiem i jajkiem w koszulce

Dziś na śniadanie polecam przepis na tost z łososiem i jajkiem w koszulce. Danie szybkie w przygotowaniu, a jakie efektowne. W tygodni zazwyczaj pomijam pierwsze śniadanie, za to w weekend śniadanie z rodziną to podstawa. Więc, nie pozostaje nic innego, jak zasiąść do uczty. Smacznego!

Tost z łososiem i jajkiem w koszulce

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 2 tosty
  • plastry łososia wędzonego
  • świeża rukola
  • masło
  • sól
  • czarny pieprz

Tost z łososiem i jajkiem

Przygotowanie:

Umyj rukolę i pozostaw do osuszenia.

W niedużym garnku zagotuj wodę. Na dwóch kubkach rozłóż folię spożywczą, posmaruj odrobiną oleju, następnie w folii zrób lekkie wgłębienie w które delikatnie wbij po jednym jajku tak, aby nie przebić żółtka. Zbierz wszystkie brzegi folii razem i zawiń jajko formując sakiewkę (możesz też związać końce na supeł.

Jajka włóż do gotującej się wody i gotuj przez 3-4 minuty (czas gotowania zależy od wielkości jajek i ich ilości w garnku). Ważne jest, aby tylko białko się ścięło, a żółtko pozostało luźne.

W między czasie zapiecz tosty w opiekaczu, posmaruj masłem, a następnie ułóż na nich po plastrze łososia oraz liście rukoli.

Ugotowane jajka wyjmij z garnka, delikatnie rozwiń z folii, po czym ostrożnie ułóż na tostach.

Przed podanie tosty z wędzonym łososiem i jajkami w koszulce posyp solą i świeżo mielony pieprzem.

Tosty z łososiem i jajkami

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*