Dziś na śniadanie polecam przepis na tost z łososiem i jajkiem w koszulce. Danie szybkie w przygotowaniu, a jakie efektowne. W tygodni zazwyczaj pomijam pierwsze śniadanie, za to w weekend śniadanie z rodziną to podstawa. Więc, nie pozostaje nic innego, jak zasiąść do uczty. Smacznego!
Tost z łososiem i jajkiem w koszulce
Składniki:
- 2 duże jajka
- 2 tosty
- plastry łososia wędzonego
- świeża rukola
- masło
- sól
- czarny pieprz
Przygotowanie:
Umyj rukolę i pozostaw do osuszenia.
W niedużym garnku zagotuj wodę. Na dwóch kubkach rozłóż folię spożywczą, posmaruj odrobiną oleju, następnie w folii zrób lekkie wgłębienie w które delikatnie wbij po jednym jajku tak, aby nie przebić żółtka. Zbierz wszystkie brzegi folii razem i zawiń jajko formując sakiewkę (możesz też związać końce na supeł.
Jajka włóż do gotującej się wody i gotuj przez 3-4 minuty (czas gotowania zależy od wielkości jajek i ich ilości w garnku). Ważne jest, aby tylko białko się ścięło, a żółtko pozostało luźne.
W między czasie zapiecz tosty w opiekaczu, posmaruj masłem, a następnie ułóż na nich po plastrze łososia oraz liście rukoli.
Ugotowane jajka wyjmij z garnka, delikatnie rozwiń z folii, po czym ostrożnie ułóż na tostach.
Przed podanie tosty z wędzonym łososiem i jajkami w koszulce posyp solą i świeżo mielony pieprzem.
Wyborne śniadanko:) Łosoś, jajko i rukola… po prostu pyszności!
W prostocie siła, dziękuje za miłe słowa :)
Odkąd mam toster bardzo często robię tosty, ale w takim wydaniu to jeszcze nie! Chyba w końcu odważę się przygotować jajko w koszulce :)