Sernik na zimno z czarną porzeczką

Sernik na zimno z czarną porzeczką powstał z okazji podwójnego święta. 1 września to imieniny mojej mamy i babci, więc z tej okazji z życzeniami samych słonecznych i słodkich dni postanowiłam zaprezentować sernik z czarną porzeczką, który wygląda jak torcik. :) A że obie są daleko pozostaje mi tylko taka forma wręczenia im smakołyku. :)

Sernik na zimno z czarną porzeczką

Składniki:

  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 200 g śmietany kremówki 36%
  • 2-3 łyżki cukru kryształ lub pudru
  • galaretka (najlepiej czerwona, np. poziomkowa, wiśniowa czy z owoców leśnych)
  • 200-300 g czarnej porzeczki

Oraz

  • 110 g herbatników np. Petit Beurre
  • 50 g topionego masła
  • bita śmietana

Przygotowanie:
Herbatniki utrzeć na proszek, dodać roztopione masło, dokładnie wymieszać i wyłożyć masę na dno tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawiamy do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody, przestudzić.
Porzeczki wrzucić do rondelka, lekko rozetrzeć, wsypać cukier i lekko podsmażyć aż porzeczki puszczą sok, przestudzić.
Śmietankę ubić, delikatnie mieszając dodać stopniowo serek homogenizowany, podsmażone porzeczki i galaretkę.
Masę serową wlać na wcześniej przygotowany spód z herbatników. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężałą.
Udekorować bitą śmietaną.

Czarną porzeczkę można zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi, jeżeli takowych nie mamy można użyć gotowych konfitur o ulubionym smaku, jednak trzeba uważać na ilość dodawanego cukru.

5 komentarzy

  1. Wygląda bosko:)

  2. ja będąc daleko przyjechałabym na taki smakołyk ;-)

    cudny kolor

  3. ja będąc daleko przyjechałabym na taki smakołyk ;-)

    cudny kolor

  4. a ja w środę jadę po czarne porzeczki:)

  5. Jolanta Szyndlarewicz

    a ja w środę jadę po czarne porzeczki:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*