Ostatnio zaniedbuję Was i mojego bloga, dlatego dziś postanowiłam przekazać Wam przepis na idealną kawę z deserem w jednym. Jest to kawowa Panna Cotta, deser lekki, aksamitny z kuszącym aromatem kawy. Jeśli chcecie poczęstować dzieci takim deserem, to polecam tradycyjną kawę zamienić na kawę zbożową – też będzie pysznie. Smacznego!
Kawowa Panna Cotta
Składniki:
- ? szklanki gorącej mocnej kawy
- ? szklanki wody
- 7 g żelatyny w proszku
- 4-5 łyżeczek cukru trzcinowego (albo białego)
- 120 ml śmietanki 30%
Dekoracja:
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Do szklanki wsyp żelatynę, zalej ? szklanki wody i zamieszaj. Podgrzej w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund w celu rozpuszczenia żelatyny.
Cukier wsyp do ciepłego espresso i dobrze wymieszaj. Mieszając kawę, wlej do niej rozpuszczoną żelatynę, następnie śmietankę i dokładnie wymieszaj.
Przelej do małych pucharków albo szklaneczek, wstaw do lodówki na 2-2,5 godziny.
Przed podaniem, ubij śmietankę z cukrem pudrem i udekoruj deser.
wygląda wyśmienicie! Aż mi się zachciało panny cotty.
wygląda wyśmienicie! Aż mi się zachciało panny cotty.
Świetnie wygląda ten deser. Przepis zapisałem i biorę się za jego zrobienie.
Pyszności aż mi ślinka cieknie. Przepis zapisuję i biorę się za wykonanie.
Wygląda pysznie ?a na ile porcji jest podany przepis?
Wyglada wspaniale, gdyby mozna bylo zastąpić śmietanę 30 czymś mniej kalorycznym:)
Bardzo prosty przepis ,takie lubie.Zapisuje i do dzieła.
Jaką pojemność ma szklanka? Ile porcji wychodzi z tego przepisu?
Szklanka ma 250 ml. Małych porcji takich jak na zdjęciu wychodzi 6-7 – wszystko zależy od tego, jak dużych pucharków użyjesz.