Szybkie pierniczki korzenne

Szybkie pierniczki korzenne

Bez czego nie wyobrażasz sobie świąt? Moją odpowiedzią są szybkie pierniczki korzenne. Tak naprawdę, to uwielbiam wszystkie świąteczne potrawy i ciasta, które kuszą swoimi aromatami – w szczególności cynamonem i goździkami. Zachęcam do skorzystania z tego szybkiego i łatwego przepisu na miękkie pierniczki, a także na równie szybki konkurs, który znajduje się na końcu wpisu :) Smacznego i do dzieła!

Szybkie pierniczki korzenne

Szybkie pierniczki korzenne

Składniki (ok. 70 małych pierniczków – 2 pełne blachy):

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 60 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka miodu
  • po pół łyżeczki mielonego cynamonu i imbiru KAMIS
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego i goździków KAMIS
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem KAMIS
  • 2 łyżeczki kakao
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Pierniczki korzenne

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, cynamonem, imbirem, kakao i sodą. W rondelku podgrzej miód z masłem i drożdżami. Dodaj również ziele angielskie oraz goździki, aby ich aromaty połączyły się z miodem i masłem. Rozpuszczone składniki odstaw do lekkiego przestudzenia. Do suchych składników dodaj jajka i zawartość rondelka (wcześniej wyjmij goździki i ziele angielskie), całość wymieszaj, a następnie wyrabiaj na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkuj (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na grubość około 3-4 mm, wycinaj dowolne kształty – u mnie serduszka.

Przygotowanie pierniczków

Pierniczki możesz posmarować rozmąconym jajkiem, będą się błyszczały – ja zrezygnowałam, bo w planie jest lukrowanie pierniczków :) Ciasteczka piecz przez około 8-10 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo będą twarde) w piekarniku nagrzanym do 170°C z włączonym termoobiegiem (około 185°C bez termoobiegu).

Miękkie pierniczki

Pierniczki korzenne po upieczeniu możesz schować do szczelnie zamykanych pudełek i udekorować tuż przed świętami. Polecam polewę czekoladową, lukier oraz kolorowe posypki.

Tak przygotowane pierniczki, to idealny prezent pod choinkę. Polecam zapakować je w piękne puszki ze świątecznymi aplikacjami, które możecie otrzymać przy zakupie dowolnego produktu KAMIS za min. 15 zł, a następnie do 31.12.2017 roku pokarzcie paragon w KOLPORTER. I gotowe :)

No dobrze, a teraz czas na konkurs!

konkurs pierniczki

Konkurs z KAMIS:

Do wygrania w konkursie mam dla Was trzy zestawy składające się z przyprawników i aromatycznych przypraw KAMIS.

Co trzeba zrobić, aby wygrać jeden z zestawów? Zadanie jest bardzo proste. Wystarczy, że w komentarzu pod tym postem odpowiesz na pytanie: Bez czego nie wyobrażasz sobie świąt?

Z nadesłanych propozycji, wybiorę trzy, moim zdaniem najciekawszych propozycji (jedna osoba może wysłać dowolną ilość odpowiedzi, jednak jednej osobie może przypaść tylko jedna nagroda).
Na Wasze odpowiedzi czekam do czwartku 14 grudnia 2017 roku do godziny 23:59.
Listę zwycięzców ogłoszę i podam w tym wpisie w przeciągu 3 dni od zakończenia konkursu.

Miło mi będzie, jeżeli polubicie mój fanpage i udostępnicie tą informację znajomym – jednak nie jest to warunek udziału w konkursie.

Zapraszam i życzę powodzenia!

Wyniki!

Gdyby to ode mnie zależało, nagrodziłabym wszystkie wypowiedzi, niestety muszę wybrać tylko 3 osoby, które otrzymają nagrodę od marki Kamis. Zwycięzcami zostają Ewelina, Monika i Anmuszka. Wszystkim dziękuję za komentarze, a zwycięzcom gratuluję. Czekam na Wasze adresy korespondencyjne :)