Pieczony pasztet z selera

Pieczony pasztet z selera

Delikatny i wyjątkowo prosty do przygotowania pieczony pasztet z selera, to ciekawy pomysł na urozmaicenie śniadania. Ten przepis przyda się tym, którzy na co dzień nie przepadają za smakiem i zapachem selera – jestem w tej grupie ;) i zdradzę Wam, że w tym pasztecie nie wyczujecie tego warzywa. Smacznego!

Pieczony pasztet z selera

Składniki:

  • 500 g selera
  • 1 średnia cebula
  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki wywaru grzybowego
  • 3-4 kawałki suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki ostrego chrzanu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1,5 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • sól

Pieczony pasztet z selera

Przygotowanie:

Keksówkę, albo naczynia do zapiekania posmaruj masłem, obsyp bułką tartą.

Seler oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa przełóż do garnka, następnie wlej wywar, dodaj suszone grzyby (opcjonalnie) oraz sos sojowy. Dodaj obrany i rozdrobniony czosnek oraz masło. Całość doprowadź do wrzenia, gotuj na średnim ogniu przez około 1 godzinę od czasu do czasu mieszając warzywa. Gdy warzywa zmiękną, zdejmij je z ognia i wystudź. Warzywa powinny być rozgotowane. Następnie całość zmiksuj blenderem, jeśli nie dodajesz grzybów, ten punkt możesz ominąć.

Następnie do masy dodaj przyprawy (majeranek, gałkę muszkatołową, czerwoną paprykę, pierz, sól), chrzan, jajka i bułkę tartą. Całość wymieszaj.

Masę przełóż do wcześniej przygotowanej keksówki, albo do naczynia do zapiekania – użyłam kilku mniejszych foremek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 1 godzinę. Wystudzony pasztet przechowuj w lodówce.

Pieczony pasztet z selera przed podaniem możesz dodatkowo udekorować ulubionymi kiełkami.

Pieczony pasztet z selera

Dodatkowo polecam również inne przepisy na pasztety:

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*