Delikatny i wyjątkowo prosty do przygotowania pieczony pasztet z selera, to ciekawy pomysł na urozmaicenie śniadania. Ten przepis przyda się tym, którzy na co dzień nie przepadają za smakiem i zapachem selera – jestem w tej grupie ;) i zdradzę Wam, że w tym pasztecie nie wyczujecie tego warzywa. Smacznego!
Pieczony pasztet z selera
Składniki:
- 500 g selera
- 1 średnia cebula
- 120 g masła
- 1/2 szklanki wywaru grzybowego
- 3-4 kawałki suszonych grzybów (opcjonalnie)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki ostrego chrzanu
- 1 łyżka majeranku
- 1,5 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1,5 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- sól
Przygotowanie:
Keksówkę, albo naczynia do zapiekania posmaruj masłem, obsyp bułką tartą.
Seler oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa przełóż do garnka, następnie wlej wywar, dodaj suszone grzyby (opcjonalnie) oraz sos sojowy. Dodaj obrany i rozdrobniony czosnek oraz masło. Całość doprowadź do wrzenia, gotuj na średnim ogniu przez około 1 godzinę od czasu do czasu mieszając warzywa. Gdy warzywa zmiękną, zdejmij je z ognia i wystudź. Warzywa powinny być rozgotowane. Następnie całość zmiksuj blenderem, jeśli nie dodajesz grzybów, ten punkt możesz ominąć.
Następnie do masy dodaj przyprawy (majeranek, gałkę muszkatołową, czerwoną paprykę, pierz, sól), chrzan, jajka i bułkę tartą. Całość wymieszaj.
Masę przełóż do wcześniej przygotowanej keksówki, albo do naczynia do zapiekania – użyłam kilku mniejszych foremek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 1 godzinę. Wystudzony pasztet przechowuj w lodówce.
Pieczony pasztet z selera przed podaniem możesz dodatkowo udekorować ulubionymi kiełkami.
Dodatkowo polecam również inne przepisy na pasztety:
- Delikatny Pasztet z selera
- Nietypowy Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej
- Jesienny Pasztet z grzybów