Przepis na pączki, oponki serowe

Przepis na oponki serowe

Przepis na oponki serowe, czyli z białego twarogu są lekkie i pulchne. Ich przygotowanie nie zajmie sporo czasu, bo ciasto jest bez drożdży, za to z odrobiną proszku do pieczenia i sody, dzięki temu podczas smażenia ładnie rosną.

Oponki serowe

Oponki serowe

Składniki (około 30 sztuk):

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 380-400 g mąki pszennej
  • 3 żółtka jajek
  • 80 g drobnego cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • oraz ok. 1 l oleju roślinnego

Przygotowanie:

Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym zmiksuj na puch. Dodaj szczyptę soli, twaróg (może być mielony albo w kostce) oraz śmietanę, ponownie zmiksuj na jednolitą masę. Na końcu dodaj łyżkę spirytusu, mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia. Całość mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto będzie gęste i klejące.

W garnku rozgrzej olej, ale nie gotuj.

Stolnicę oprósz mąką, ułóż na nim ciasto i odrobinę posyp mąką. Następnie ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm. Dużym kubkiem (szklanką, wykrawaczką do ciastek) o średnicy około 7 cm wycinaj koła, środki wytnij np. kieliszkiem o średnicy ok. 2 cm. Do garnka z rozgrzanym olejem wkładaj po kilka oponek i smaż na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony. Usmażone oponki odkładaj na ręczniki papierowe.

Oponki serowe posyp cukrem pudrem albo polukruj.

Oponki

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*