Przepis na oponki serowe, czyli z białego twarogu są lekkie i pulchne. Ich przygotowanie nie zajmie sporo czasu, bo ciasto jest bez drożdży, za to z odrobiną proszku do pieczenia i sody, dzięki temu podczas smażenia ładnie rosną.
Oponki serowe
Składniki (około 30 sztuk):
- 500 g twarogu półtłustego
- 380-400 g mąki pszennej
- 3 żółtka jajek
- 80 g drobnego cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- łyżka spirytusu
- szczypta soli
- oraz ok. 1 l oleju roślinnego
Przygotowanie:
Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym zmiksuj na puch. Dodaj szczyptę soli, twaróg (może być mielony albo w kostce) oraz śmietanę, ponownie zmiksuj na jednolitą masę. Na końcu dodaj łyżkę spirytusu, mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia. Całość mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto będzie gęste i klejące.
W garnku rozgrzej olej, ale nie gotuj.
Stolnicę oprósz mąką, ułóż na nim ciasto i odrobinę posyp mąką. Następnie ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm. Dużym kubkiem (szklanką, wykrawaczką do ciastek) o średnicy około 7 cm wycinaj koła, środki wytnij np. kieliszkiem o średnicy ok. 2 cm. Do garnka z rozgrzanym olejem wkładaj po kilka oponek i smaż na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony. Usmażone oponki odkładaj na ręczniki papierowe.
Oponki serowe posyp cukrem pudrem albo polukruj.