Przepis na pączki, oponki serowe

Przepis na oponki serowe

Przepis na oponki serowe, czyli z białego twarogu są lekkie i pulchne. Ich przygotowanie nie zajmie sporo czasu, bo ciasto jest bez drożdży, za to z odrobiną proszku do pieczenia i sody, dzięki temu podczas smażenia ładnie rosną.

Oponki serowe

Oponki serowe

Składniki (około 30 sztuk):

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 380-400 g mąki pszennej
  • 3 żółtka jajek
  • 80 g drobnego cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • oraz ok. 1 l oleju roślinnego

Przygotowanie:

Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym zmiksuj na puch. Dodaj szczyptę soli, twaróg (może być mielony albo w kostce) oraz śmietanę, ponownie zmiksuj na jednolitą masę. Na końcu dodaj łyżkę spirytusu, mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia. Całość mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto będzie gęste i klejące.

W garnku rozgrzej olej, ale nie gotuj.

Stolnicę oprósz mąką, ułóż na nim ciasto i odrobinę posyp mąką. Następnie ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm. Dużym kubkiem (szklanką, wykrawaczką do ciastek) o średnicy około 7 cm wycinaj koła, środki wytnij np. kieliszkiem o średnicy ok. 2 cm. Do garnka z rozgrzanym olejem wkładaj po kilka oponek i smaż na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony. Usmażone oponki odkładaj na ręczniki papierowe.

Oponki serowe posyp cukrem pudrem albo polukruj.

Oponki

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*