Szparagi w cieście francuskim z dodatkiem szynki parmeńskiej to prosty i pyszny przepis na szybką przekąskę. Smakuje na ciepło jak i na zimno, dlatego spokojnie można przygotować je wcześniej, zapakować i zabrać do pracy na lunche czy weekendowy wyjazd poza miasto.
Muszę przyznać, że przepis powstał dzięki Ani, która dość długo, nawet bardzo długo namawiała mnie abym przygotowała coś pysznego. Ja zrobiłam nawet krok dalej, bo zaprosiłam ją do siebie i przygotowałam przekąskę dla nas :) Aniu, to kiedy powtórka?
Szparagi w cieście francuskim
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- szynka szwarcwaldzka albo bloczek wędzony parzony w plasterkach (na 3 szparagi 2 plastry)
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 małe jajko
- przyprawy do posypania, u mnie mieszanka ziołowa z suszonymi pomidorami
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 220°C. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe grubsze końce i je wyrzucić. Ciasto francuskie rozwiń, potnij na paski o szerokości 2 cm, trójkąty (tak jak na rogaliki) albo kwadraty. Każdy sposób będzie bardzo dobry.
Zawiń po 3 szparagi w szynkę szwarcwaldzką, jeśli jej nie lubisz, użyj innej szynki albo boczku wędzonego parzonego. Całość owiń w ciasto francuskie. Tak przygotowane szparagi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp ulubioną przyprawą.
Piec przez około 15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Polecam również przepis na szparagi w cieście francuskim podane jako Tarta z zielonymi szparagami
Najsmaczniejsze danie, jakie ostatnio próbowałam.