Dziś polecam Wam przepis na chlebek pszenny do święconki, bo w każdym koszyku wielkanocnym chociażby kromka chleba musi się znaleźć :) Zamiast mini bochenków, możecie również uformować dwa większe bochenki, tak aby delektować się smakiem i zapachem domowego pieczywa na co dzień :)
Życzę Wam spokojnych i smacznych Świąt Wielkanocnych!
Chlebek pszenny do święconki
Składniki (6 mini chlebków lub 2 bochenki):
- 550-600 g mąki pszennej
- 100 g otrąb owsianych
- 1 saszetka suchych drożdży 7 g
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 25 g miękkiego masła
- 150 g ciepłego mleka
- 300 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (550 g mąkę, otręby, drożdże, sól i cukier). Dodaj miękkie masło, cieple mleko i wodę. Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt klejąc, podsyp odrobiną pozostałej mąki. Wyrobione ciasto przykryj czystą ściereczka, odstaw na około godzinę w ciepłe (nie gorące) miejsce, by ciasto podwoiło objętość.
Po wyrośnięciu ciasto mocno uderz pięścią, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ponownie lekko wyrób ciasto i podziel je na 6 równych części. Uformuj mini bochenki, obtocz delikatnie w mące i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto natnij ostrym nożem. Bochenki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230°C. Piecz przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 20-25 minut. Upieczone bochenki ostudź na kratce.