Ostatnio mam wielkiego smaka na brzoskwinie, postanowiłam więc zrobić z nich ciasto. Jest słodko kwaśne :) Jeżeli brzoskwinie są słodkie proponuję zmniejszyć ilość cukru np. do 180 g.
Widziałam w necie podobne ciasta z jabłkami i cynamonem, wyglądały apetycznie – będę musiała je wypróbować, ale poczekam na jesienne jabłuszka z działki :)
Składniki:
– 300 g mąki pszennej
– 150 g mąki krupczatki
– 250 g margaryny
– 200 g cukru
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 jajko
– 2 żółtka
– 2 łyżki śmietany
Oraz:
– 2 budynie waniliowe
– 750 ml mleka
– 3 łyżki cukru
– 2 duże brzoskwinie
– cukier puder:
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć dno blachy i boki, nakłuć widelcem (blacha okrągła o średnicy 28 cm) – włożyć do lodówki do schłodzenia, drugą część włożyć do zamrażalnika.
Nadzienie: Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Wyłożyć na cieście (jeżeli brzoskwinie są soczyste, przed ułożeniem brzoskwiń można ciasto posypać lekko bułką tartą lub kaszą manna i powtórzyć na warstwie brzoskwiń).
Zagotować 700 ml mleka, budyń i cukier rozpuścić w pozostałych 50 ml. Wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszać aby nie powstały grudki. Wyłożyć na brzoskwiniach. Na budyń pokruszyć ciasto z zamrażalnika.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 40-45 minut.
Ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.
uwielbiam takie ciasta z budyniem, a do tego te brzoskwinie wygląda pysznie :)
o tak faktycznie bardzo apetycznie wygląda, a ciasta z budyniem bardzo lubię :)
a na targu zaczynają się już pojawiać te przepyszne owoce:)
a na targu zaczynają się już pojawiać te przepyszne owoce:)
przepyszne!!!
przepyszne!!!
uwielbiam te ciasto :) jutro robię z truskawkami :)
ooo Kasiu, z truskawkami musi być przepyszne
uwielbiam te ciasto :) jutro robię z truskawkami :)
ooo Kasiu, z truskawkami musi być przepyszne
zrobiłam, niebo w gębie! :)
Kasiu, nawet nie wiesz jak się cieszę, ze ciasto Ci wyszło i na dodatek smakowało :)
zrobiłam, niebo w gębie! :)
Kasiu, nawet nie wiesz jak się cieszę, ze ciasto Ci wyszło i na dodatek smakowało :)
na jakim trybie piec ciasto ? góra dół? jak?
na jakim trybie piec ciasto ? góra dół? jak?
Zawsze piekę góra-dół
Zawsze piekę góra-dół
Pyszne ciasto – zrobilam z morelami. Znika w zastraszajaco szybkim czasie.. ;)
Pyszne ciasto – zrobilam z morelami. Znika w zastraszajaco szybkim czasie.. ;)
a czy z brzoskwiniami z puszki wyjdzie??
Karoladka, wyjdzie, ale przed ułożeniem owoców na cieście dobrze je odsącz
a czy z brzoskwiniami z puszki wyjdzie??
Karoladka, wyjdzie, ale przed ułożeniem owoców na cieście dobrze je odsącz