Trifle waniliowe z owocami leśnymi ? tak, potwierdzam, to bomba kaloryczna, ale za to jaka pyszna :) Zdradzę Wam jeszcze, że wanilia idealnie komponuje się z malinami, których w tym roku jest bardzo dużo, a do tego są słodkie i aromatyczne. A dzięki jagodom i borówkom, deser wyszedł jeszcze bardziej aromatyczny. Trifle to idealny deser na lato, szybki w przygotowaniu, ma dużo owoców i co najważniejsze ? nie trzeba włączać piekarnika ;) Smacznego!
Trifle waniliowe z owocami leśnymi
Składniki:
- ok. 300 g owoców leśnych (maliny, jagody, borówki, jeżyny + do dekoracji)
- 500 g ciasteczek owsianych albo wielozbożowych
- 250 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 1 opakowanie cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera
- 1 opakowanie dowolnej galaretki krystalicznej Dr. Oetkera
- 1 łyżeczka ekstraktu naturalnego wanilia Bourbon Dr. Oetkera
- listki melisy albo mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Owoce w galaretce: Zawartość opakowania galaretki krystalicznej rozpuść w 400 ml gorącej wody, odstaw do ostudzenia. Następnie oczyszczone owoce przełóż do płaskiego naczynia i zalej je chłodną galaretką. Odstaw do lodówki albo do zamrażalnika do całkowitego stężenia galaretki. Następnie galaretkę z owocami pokrój w kostkę.
Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę zmiksuj razem z cukrem z wanilią Bourbon i ekstraktem naturalnym wanilia Bourbon Dr. Oetkera. Następnie dodaj serek mascarpone i ponownie dokładnie wymieszaj.
W wysokim przezroczystym naczyniu lub w mniejszych pucharkach układaj kolejno połowę pokruszonych ciastek, część owocowych kosteczek, oraz połowę przygotowanego kremu. Powtórz jeszcze raz warstwy, czyli: ciastka, galaretka (kilka kostek zostaw do dekoracji) i pozostały krem.
Na samej górze ułóż pozostałe kosteczki galaretki z owocami, możesz również posypać świeżymi owocami. Udekoruj listkami melisy albo mięty.
Mega fajny przepis!
zdjęcia są prześliczne! <3