Dziś w menu kokosowa zupa z dyni, w kolorze jesiennych liści. W sam raz na rozgrzanie – wszak za oknem coraz mniej stopni :) Zupa dyniowa jest delikatna, kremowa, a dzięki imbirowi – aromatyczna. Smacznego!
Kokosowa zupa z dyni
Składniki:
- 2,5-3 kg dyni Hokkaido
- 500 g ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 2 cebule
- kawałek kłącza imbiru
- sól
- czarny pieprz
- 1 duża puszka mleka kokosowego
- 1,5-2 litry wody
Przygotowanie:
Dynię pokrój, wyjmij pestki i pokrój na mniejsze cząstki – jeśli używasz innego rodzaju dyni, należy ją wcześniej obrać (Hokkaido ma miękką skórkę i nie trzeba jej obierać). Następnie cebulę, ziemniaki oraz marchew obierz i pokrój w dużą kostkę. tak przygotowane warzywa (dynie, ziemniaki, cebule i marchew) przełóż do dużego garnka, wlej około 1,5 litra osolonej wody. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj obrany i rozdrobniony imbir. Ugotowaną zupę zblenduj na jednolitą masę. Dodaj mleczko kokosowe i wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj pozostałą wodę.
Przed podaniem zupę możesz posypać prażonymi pestkami dyni.
Na jesienne dni polecam do wypróbowania również inne kremowe zupy:
- Zupa krem z cukinii
- Kremowa zupa z ziemniaków
- Zupa krem ze szpinaku
- Krem ze szparagów z łososiem
- Zupa krem z pieczarek
- Zupa grzybowa
Taka zupka to marzenie!