Pasztet domowy, delikatny, idealny do świeżego pieczywa. Przygotowuje się go bardzo łatwo, a efekt końcowy zachwyci każdego zwolennika pasztetów :) Tak przygotowany pasztet można bez problemu rozsmarować na kanapce, polecam również pokroić go w grubsze plastry i podawać z sosem tatarskim albo chrzanowym. Smacznego!
Latest Recipes
Mazurek kajmakowy
Dziś mam kolejny przepis na ciasto Wielkanocne. Tym razem jest to mazurek kajmakowy, który jadłabym przez cały rok, a nie tylko w okresie świątecznym – nic na to nie poradzę, że bardzo lubię masę kajmakową :) Ciasto jest delikatne, słodkie, ma niestety jedną wadę, bardzo szybko znika ze stołu, co […]
Kolorowa babka wiosenna
Kolorowa babka wiosenna z warzywami, bez dodatku sztucznych barwników, delikatna, pachnąca i wilgotna. Babka w sam raz na Wielkanocny stół, ale nie tylko, bo takie ciasto można jeść przez cały rok. Szczerze polecam, zwłaszcza, że lubiana jest przez dzieci, a znajomi dopytują o przepis. To chyba najlepsza reklama ;) Smacznego!
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej
Przepis na pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej polecam tym, co za mięsem niekoniecznie przepadają jak i osobom, które bez mięsa nie wyobrażają sobie codziennego posiłku :) Pasztet jest wyśmienity, delikatny i aromatyczny. Pasztet polecam, na co dzień i od święta, a najbliższe święta ą najlepszym powodem na upieczenie tego […]
Mazurek czekoladowy
Co powiecie na przepis na mazurek czekoladowy, ozdobiony w mniej tradycyjny sposób, lecz w pięknych, wiosennych kolorach? Moim zdaniem, to bardzo dobry pomysł, zwłaszcza, że ozdobą ciasta mogą zająć się dzieci – tak jak było w przypadku moich mazurków. Mazurek czekoladowy wyszedł idealnie – Smacznego! Jak już pewnie się zorientowaliście, […]
Zapiekane jajka z szynką
Zapiekane jajka z szynką pasują w sam raz na weekendowe śniadanie czy wielkanocną przekąskę. Takie jajka faszerowane pamiętam jeszcze ze szkoły podstawowej, gdy na lekcjach ZPT miałyśmy zajęcia kulinarne – to były cudowne czasy :) Jajka faszerowane są pyszne, a zamiast szynki polecam również dodać pieczarki. Smacznego!
Mleczny deser z herbatą Matcha
Pyszny i lekki mleczny deser z herbatą Matcha (Panna Cotta z zieloną herbatą), przepis łatwy i prostym, a okazja stworzenia wcale nie taka banalna, bo to szóste urodziny bloga :) Tak, tak, to już 6 lat minęło, jak obmyślam, próbuję, testuję i przygotowuję dania z myślą o Was. Dzięki temu, […]
Ciasto ze szpinakiem
Ciasto ze szpinakiem, czyli ciasto na wiosnę (i nie tylko), mocno zielone, ale nie myślcie sobie, że wyczujecie liście szpinaku. Otóż nie, ciasto ma naturalny smak, dzięki temu, osoby, zwłaszcza dzieci mogą zjeść ciasto nie wiedząc co jedzą ;) Do ciasta szpinakowego idealnie pasuje lekko kwaskowy lukier. Smacznego!