Pyszny i lekki mleczny deser z herbatą Matcha (Panna Cotta z zieloną herbatą), przepis łatwy i prostym, a okazja stworzenia wcale nie taka banalna, bo to szóste urodziny bloga :) Tak, tak, to już 6 lat minęło, jak obmyślam, próbuję, testuję i przygotowuję dania z myślą o Was. Dzięki temu, że tu jestem, poznałam wiele ciekawych osób, które mnie inspirują, a ja staram się odwdzięczać tym samym :) Dziękuję Wam za to, że tu jesteście i… życzę smacznego!
Mleczny deser z herbatą Matcha
Składniki (4 małe szklaneczki/pucharki):
- 500 ml mleka
- 1 łyżka herbaty Matcha
- 3-4 łyżki cukru (do smaku)
- 5 g żelatyny w proszku
- do dekoracji: bita śmietana i drobne owoce
Przygotowanie:
Zieloną herbatę rozpuść w gorącej wodzie, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Mleko lekko podgrzej razem z cukrem, dodaj żelatynę, mieszaj, aż cukier i żelatyna się rozpuszczą, dodaj rozpuszczoną herbatę. Całość ponownie dokładnie wymieszaj.
Masę przelej do szklaneczek (albo pucharków) wstaw do lodówki i pozostaw do całkowitego zastygnięcia. Aby przyspieszyć proces tężenia, deser możesz włożyć do zamrażalnika.
Deser przechowuj w lodówce. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną oraz drobnymi owocami, na przykład borówkami albo innymi ulubionymi owocami.
Z innych typowo wiosennych deserów, które proponuję, to przepis na budyń cytrynowy oraz panna cotta z truskawkami.