Co powiecie na przepis na mazurek czekoladowy, ozdobiony w mniej tradycyjny sposób, lecz w pięknych, wiosennych kolorach? Moim zdaniem, to bardzo dobry pomysł, zwłaszcza, że ozdobą ciasta mogą zająć się dzieci – tak jak było w przypadku moich mazurków. Mazurek czekoladowy wyszedł idealnie – Smacznego!
Jak już pewnie się zorientowaliście, co jakiś czas piekę ciasta z innymi blogerkami – tak też było tym razem. Razem z Kasią z Wypieki z Pasją uzgodniłyśmy, że upieczemy mazurek czekoladowy i każda na swój sposób zmierzyła się z wyzwaniem. U mnie wyszła bardziej nowoczesna wersja, u Kasi zobaczycie mazurka z pięknymi baziami, które podtrzymują tradycję świąt wielkanocnych.
Mazurek czekoladowy
Składniki:
Spód:
- 80 g masła
- 180 g mąki mąki
- 4 łyżek cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka domowego cukru waniliowego
- 1 łyżka kakao
- 1 żółtko
Wierzch:
- 100 g gorzkiej czekolady 70% (dla złagodzenia smaku polecam dodać pół na pół z mleczną czekoladą)
- 50 g białej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki 30%
Przygotowanie:
Spód: Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodaj żółtko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz z przesianym kakao. Ciasto zagnieć na jednolitą masę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 20 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj pod wymiar wybranej foremki (podsypując w razie potrzeby mąką), wyłóż nim dno formy o podobnych wymiarach. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut (do zarumienienia). Następnie ciasto wystudzić.
Wierzch: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali razem ze śmietanką od czasu do czasu mieszając. Masę czekoladową przelej na upieczone i przestudzone ciasto, następnie udekoruj dowolnie mazurki.
Witam. Jakiej srednicy blaszke uzyla Pani do tego mazurka?
Witam. Jakiej srednicy blaszke uzyla Pani do tego mazurka?