Zapiekane jajka z szynką pasują w sam raz na weekendowe śniadanie czy wielkanocną przekąskę. Takie jajka faszerowane pamiętam jeszcze ze szkoły podstawowej, gdy na lekcjach ZPT miałyśmy zajęcia kulinarne – to były cudowne czasy :) Jajka faszerowane są pyszne, a zamiast szynki polecam również dodać pieczarki. Smacznego!
Zapiekane jajka z szynką
Składniki:
- 4 jajek
- 2 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki drobno pokrojonej chudej szynki
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz
- szczypiorek do dekoracji
- masło do smażenia
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, następnie odlej gorącą wodę i ostudź (można zalać zimną wodą). Bardzo ostrym nożem przekrój jajka wzdłuż na pół, tak, aby skorupka nie popękała. Następnie, ze skorupek (za pomocą małej łyżeczki) delikatnie wyjmij białka i żółtka. Jajka drobno posiekaj, albo rozgnieć widelcem, przełóż do miseczki, dodaj pokrojoną w drobna kostkę szynkę, śmietanę, opłukany i posiekany szczypiorek, dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość wymieszaj. Gotowym farszem wypełnij połówki skorupek jajka. Następnie wierzch jajek posyp bułką tartą. Na patelni rozgrzej olej, a następnie układaj na niej jajka, farszem do dołu. Smaż, aż wierzch jajka się zarumieni.
Zapiekane jajka z szynką przed podaniem jajka udekoruj odrobiną posiekanego szczypiorku.
Polecam również przepis na jajka faszerowane pieczarkami.