Kolorowa babka wiosenna z warzywami, bez dodatku sztucznych barwników, delikatna, pachnąca i wilgotna. Babka w sam raz na Wielkanocny stół, ale nie tylko, bo takie ciasto można jeść przez cały rok. Szczerze polecam, zwłaszcza, że lubiana jest przez dzieci, a znajomi dopytują o przepis. To chyba najlepsza reklama ;) Smacznego!
Kolorowa babka wiosenna
Składniki (forma ok. 900 ml):
- 300 g mąki
- 300 g cukru
- 3 duże jajka
- 150 ml oliwy z oliwek (albo oleju rzepakowego)
- po 50 g marchewki (dałam surową), buraka (dałam surowy) i liści szpinaku
- 1,5 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka kurkumy (niekoniecznie)
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oraz:
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 90 g cukru pudru
- kolorowa posypka
Przygotowanie:
W misce zmiksuj jajka razem z cukrem na puszystą masę, dodaj esencję waniliową, sok z cytryny oraz mąkę wymieszaną z solą oraz proszkiem do pieczenia. Masę podziel na mniej więcej trzy równe części.
Listki szpinaku opłucz i odsącz z nadmiaru wody. Przełóż do blendera, wlej 50 ml oleju i razem zmiksuj na gładką masę. Przelej do 1 części odlanego ciasta i dokładnie wymieszaj. Marchewkę obierz, pokrój w plasterki, przełóż do blendera, wlej 50 ml oleju, dodaj 1 łyżeczkę kurkumy i razem zmiksuj na gładką jednolitą masę. Przelej do drugiej części odlanego ciasta i dokładnie wymieszaj. Buraczka obierz, pokrój w kostkę, przełóż do blendera, wlej pozostałe 50 ml oleju, zmiksuj na gładka jednolita masę, przelej do ostatniej odlanego ciasta.
Foremkę posmaruj tłuszczem i lekko obsyp bułką tartą, następnie przelej pierwszą masę buraczkową, następnie marchewkową i szpinakową (kolejność dowolna). Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto ostudź, wyjmij z foremki, polukruj (wymieszaj cukier puder z sokiem cytrynowym) i udekoruj kolorowymi jajeczkami albo posypką.
Piękna jest !Świąteczna i wiosenna :)
Piękna jest !Świąteczna i wiosenna :)