Biszkopt czekoladowy (bez proszku do pieczenia)

Biszkopt czekoladowy (bez proszku do pieczenia)

Biszkopt, a w tym przypadku biszkopt czekoladowy (bez proszku do pieczenia), to takie ciasto, które pasuje na każdą uroczystość, można go udekorować ulubionym kremem albo owocami i galaretką – warto zapamiętać składniki tego ciasta. Piekłam już biszkopt jasny, upiekłam też biszkopt orzechowy, więc czas najwyższy upiec biszkopt czekoladowy (bez proszku do pieczenia), a dla porównania niedługo będzie biszkopt kakaowy z proszkiem do pieczenia. Biszkopt wyszedł lekki i puszysty. Na środku lekko wyrósł, ale po upieczeniu i odwróceniu go „do góry nogami” biszkopt wyrównał się. Gotowy biszkopt polecam przełożyć kremem czekoladowym albo orzechowym. Smacznego!

Biszkopt czekoladowy (bez proszku do pieczenia)

Biszkopt czekoladowy (bez proszku do pieczenia)

Biszkopt (tortownica o średnicy 20-22 cm):

  • 4 jajka
  • 110 g drobnego cukru (1/2 szklanki)
  • 60 g mąki pszennej (1/3 szklanki)
  • 30 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
  • 20 g kakao (3 łyżki)

Biszkopt czekoladowy bez proszku

Przygotowanie:
Przygotuj wszystkie składniki, tak, aby były pod ręką. Obie mąki przesiej razem z kakao. Białka oddziel od żółtek, następnie ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę, w trakcie dodając po dwie łyżki cukru. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku. Do piany dodaj obie mąki wymieszane z kakao i bardzo delikatnie wymieszaj mikserem (na najwolniejszych obrotach), albo szpatułką, tak, aby masa jajeczna połączyła się z suchymi składnikami.
Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i ostudź, następnie (jeszcze letni) wyjmij z blaszki i połóż na talerzu (polecam położyć go do góry spodem).
Ostudzony biszkopt przetnij na trzy blaty.

Biszkopt kakaowy bez proszku do pieczenia

5 komentarzy

  1. Witam,
    ja osobiście uwielbiam krem czekoladowo-bananowy ( banany nawet jeżeli zciemnieją to i tak tego nie widać ) :)

  2. Witam,
    ja osobiście uwielbiam krem czekoladowo-bananowy ( banany nawet jeżeli zciemnieją to i tak tego nie widać ) :)

  3. Polecam krem do tego biszkoptu, bardzo prosty i pyszny, a zarazem biszkoptu nie trzeba nasączać :)
    1 opakowanie masła roślinnego
    5-7 łyżek cukru-pudru
    1 opakowanie a 200 g serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego ( ja używam Rolmlecz Radom)
    Masło utrzeć z cukrem, dodać serek homogenizowany, i gotowe !
    Proszę nie przejmować się konsystencją kremu, wygląda na zwarzony, ale jak wyłożymy go na poszczególne krążki biszkoptu, płyn który wytworzył się podczas ucierania kremu, nasączy naturalnie ciasto. Najlepiej przygotować parę godzin przed podaniem. Polać polewą na wierzchu. PYCHA !!!

  4. Polecam krem do tego biszkoptu, bardzo prosty i pyszny, a zarazem biszkoptu nie trzeba nasączać :)
    1 opakowanie masła roślinnego
    5-7 łyżek cukru-pudru
    1 opakowanie a 200 g serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego ( ja używam Rolmlecz Radom)
    Masło utrzeć z cukrem, dodać serek homogenizowany, i gotowe !
    Proszę nie przejmować się konsystencją kremu, wygląda na zwarzony, ale jak wyłożymy go na poszczególne krążki biszkoptu, płyn który wytworzył się podczas ucierania kremu, nasączy naturalnie ciasto. Najlepiej przygotować parę godzin przed podaniem. Polać polewą na wierzchu. PYCHA !!!

  5. chciałam zrobić tort urodzinowy dla męża.. wszystkie przepisy do swoich wypieków biorę z internetu i trafiłam na ten biszkopt.. i pierwszy raz w życiu coś mi nie wyszło.. biszkopt na 2 cm i głupia kierowałam się instrukcją w przepisie, żeby ciasto piec 40 min.. max 35 min.. niestety biszkopt wyszedł przypalony i tylko do kosza.. jestem bardzo zawiedziona ;(((( nie winie przepisu tylko siebie..

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*