Lasagne z białym sosem

Lasagne z grzybami

Smaczne i gorące lasagne z grzybami na jesienny obiad, to lżejsza wersja lasagne z mięsem. W przepisie polecam świeże grzyby z lasu, które pięknie pachną w trakcie pieczenia dania, a jeżeli nie macie do takich dostępu, to polecam zastąpić je pieczarkami. Lasagne można przygotować w dużej formie, następnie pokroić ją, albo upiec w specjalnych naczyniach do lasagne i małych zapiekanek. Smacznego!

Lasagne z grzybami

Lasagne z grzybami

Składniki (2 porcje):

  • 8 arkuszy lasagne
  • 250-300 g oczyszczonych leśnych grzybów (albo pieczarek)
  • 80 g parmezanu (w plastrach, albo tarty)
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 1/2 litra mleka
  • 40 g mąki
  • 40 g masła
  • sól, pieprz
  • masło albo olej do smażenia cebuli i grzybów
  • masło do posmarowania foremek

Lasagne z grzybami i białym sosem

Przygotowanie:
Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Podsmaż ją na rozpuszczonym i rozgrzanym maśle, następnie dodaj oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby (ja wcześniej je gotuję ok. 5-7 minut) i chwilę smaż z cebulą – przypraw do smaku solą i pieprzem.

W garnku zagrzej mleko, w drugim rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj na gładką masę (uważaj, aby się nie przypaliło). Następnie do mąki z masłem wlewaj gorące mleko cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Sos doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1 minutę – na końcu dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty, dodaj trochę gorącego mleka i ponownie wymieszaj.

Dwie foremki prostokątne posmaruj masłem. Na dnie każdej foremki zrób sporego kleksa z białego sosu, przykryj pierwszą warstwą makaronu (każdy płat makaronu moczę przez 5 minut we wrzącej wodzie), posmaruj sosem, ułóż farsz grzybowy i posyp serem. Powtórz warstwy – makaron, sos, grzyby i ser. Ostatnią warstwą jest płat makaronu posmarowany białym sosem i posypany grubą warstwą sera.

Lasagne piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 30-40 minut, aż wierzch się zarumieni. Foremki wyjmij z piekarnika i odstaw na około 5 minut, aby lekko ostygły. Lasagne przed podaniem udekoruj listkami bazylii.

Lasagne z białym sosem

4 komentarze

  1. Z grzybamy leśnymi wiem, że pycha…. :)

  2. Z grzybamy leśnymi wiem, że pycha…. :)

  3. Nie jadłam jeszcze dobrego lasagne, więc może sama spróbuję takowe zrobić. Nie ma w przepisie wymyślnych składników – czyli nie będę musiała improwizować z zamiennikami :)

  4. Nie jadłam jeszcze dobrego lasagne, więc może sama spróbuję takowe zrobić. Nie ma w przepisie wymyślnych składników – czyli nie będę musiała improwizować z zamiennikami :)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*