Lubię ciasto biszkoptowe. Jest pyszne, pachnące i ma wiele zastosowań. Najczęściej biszkopt piekę na torty i przekładam kremem budyniowym albo ubitą śmietanką.
Zbliża się sezon letni a z nim mnóstwo pysznych i kolorowych owoców – tak więc, będą u mnie gościć owocarki na cieście biszkoptowym – wystarczy tylko ilość składników zmniejszyć o połowę.
Składniki (na biszkopt o średnicy 20-22 cm):
- 4 jajka
- 150 g drobnego cukru
- 110 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (6 g)
Przygotowanie:
Jajka zmiksować na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać stopniowo cukier. Gdy masa lekko zgęstnieje zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Masę przelać do wysokiej blaszki o średnicy 20 cm.
Biszkopt piec przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Gdy biszkopt się upiecze, wyłączyć temperaturę, lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto na jeszcze 10 minut. Następnie wyjąć biszkopt z piekarnika, lekko przestudzić, wyjąć z blaszki.
Biszkopt pocięłam na 3 równe blaty nożem, który niedawno wgrałam w pewnym szybkim konkursie zorganizowanym przez stronę AleDobre.pl. Nóż się sprawdził idealnie.
Wyrósł Ci wspaniale ;]
Wyrósł Ci wspaniale ;]
Wow ale wysokaśne :)
piękny, żeby mi taki gruby wyszedł…hmm marzenie….
Pięknie wyrośnięty :)
Wow ale wysokaśne :)
piękny, żeby mi taki gruby wyszedł…hmm marzenie….
Pięknie wyrośnięty :)
Zjedz_mnie – tak, wyszedł idealny :)
Kuchennefascynacje – miał dokładnie 6cm wysokości :) W połowie pieczenia przestraszyłam się, że nie wyszedł bo wystawał poza formę, a ona ma jakieś 12-12cm wysokości :)
Zjedz_mnie – tak, wyszedł idealny :)
Kuchennefascynacje – miał dokładnie 6cm wysokości :) W połowie pieczenia przestraszyłam się, że nie wyszedł bo wystawał poza formę, a ona ma jakieś 12-12cm wysokości :)
Wygląda bardzo apetycznie.
Wygląda bardzo apetycznie.
mi niestety nie urósł biszkopt z tego przepisu ;(
Iza, z tego przepisu robiłam kilka razy torty, nie miałam nigdy z nimi problemu. Upewnij się, czy dobrze dobrałaś proporcje produktów, ponieważ to jest najbardziej prawdopodobna przyczyna nieudanego wypieku. Gdybyś miała jakieś pytania, daj proszę znać.
mi niestety nie urósł biszkopt z tego przepisu ;(
Iza, z tego przepisu robiłam kilka razy torty, nie miałam nigdy z nimi problemu. Upewnij się, czy dobrze dobrałaś proporcje produktów, ponieważ to jest najbardziej prawdopodobna przyczyna nieudanego wypieku. Gdybyś miała jakieś pytania, daj proszę znać.
Witam czy uchylone drzwiczki daja cos po pieczeniu
Witam czy uchylone drzwiczki daja cos po pieczeniu
Agnieszka, staram się nie wyjmować gorącego biszkoptu z obawy, że opadnie. Chociaż ostatnio biszkopt wyjęłam zaraz po upieczeniu i nic się nie stało :)
Agnieszka, staram się nie wyjmować gorącego biszkoptu z obawy, że opadnie. Chociaż ostatnio biszkopt wyjęłam zaraz po upieczeniu i nic się nie stało :)
Pingback: leniwa niedziela | Ticounderconstruction
Tylko110 g maki mniej niz cukier???
Jaka temperatura i czas przy pieczeniu z termoobiegiem ? :)