Przepis na biszkopt biały znam na pamięć, teraz czas zapamiętać składniki na biszkopt orzechowy, który od dziś, jest moim ulubionym :) Ciasto nie zawiera proszku do pieczenia, mimo to wyszedł lekki, puszysty. Biszkopt nie kruszy się i można pokroić go na trzy, a nawet cztery równe blaty. Polecam ten przepis na różne okazje, zwłaszcza na torty urodzinowe i świąteczne. Smacznego!
Biszkopt orzechowy
Składniki (tortownica o średnicy 20-22 cm):
- 120 g zmielonych orzechów lasowych
- 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 70 g cukru pudru (ok. 1/2 szklanki)
- 20 g mąki ziemniaczanej (1,5 łyżki)
- 40 g kaszy manny (4 łyżki)
Przygotowanie:
Przygotuj wszystkie składniki, tak, aby były pod ręką. Temperaturę w piekarniku ustaw na 170°C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
W miseczce zmieszaj zmielone orzechy razem z kaszą manną i maka ziemniaczaną. Do jednej miski przełóż białka i zmiksuj je na gęstą i sztywną pianę. W drugiej misce umieść żółtka, dodaj cukier puder i zmiksuj na jasnożółtą masę.
Następnie do masy z żółtek dodaj mieszankę orzechową i delikatnie połącz. Następnie masę jajeczno-orzechową dodawaj po jednej łyżce do ubitych białek i mieszaj delikatnie łopatką, uważając, aby masa nie opadła. Masę przelej do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
Biszkopt piecz ok. 35 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt pozostaw w blaszce do całkowitego ostudzenia. Następnie wyjmij delikatnie biszkopt i pokrój na kilka blatów.
A można zastąpić orzechy laskowe włoskimi???
…jak piękinie Ci wyszedł :)
czy moge zastapic kasze manna czyms innym?
A można zastąpić orzechy laskowe włoskimi???
…jak piękinie Ci wyszedł :)
Flo, tak, mogą to być też włoskie orzechy
Kam cia, dziękuję :)
Ewa, możesz zastąpić bułką tartą
czy moge zastapic kasze manna czyms innym?
Flo, tak, mogą to być też włoskie orzechy
Kam cia, dziękuję :)
Ewa, możesz zastąpić bułką tartą
na jakiej wielkości tortownicę jest ta ilość składników?
M, piekłam w blaszce o średnicy 20 cm.
na jakiej wielkości tortownicę jest ta ilość składników?
M, piekłam w blaszce o średnicy 20 cm.
Czy jak zrobię to ciasto z podwójnej ilości składników (na większą tortownicę ) to mam piec dłużej, jeśli tak to jak długo?
Ksenia, możesz wydłużyć czas pieczenia o 5-10 minut, Przed wyjęciem z piekarnika polecam sprawdzić patyczkiem (wykałaczką), jeśli będzie suchy, to znaczy, że ciasto jest upieczone.
Super, dziękuję jutro go upiekę i dam znać jak wyszedł!
Czy jak zrobię to ciasto z podwójnej ilości składników (na większą tortownicę ) to mam piec dłużej, jeśli tak to jak długo?
Ksenia, możesz wydłużyć czas pieczenia o 5-10 minut, Przed wyjęciem z piekarnika polecam sprawdzić patyczkiem (wykałaczką), jeśli będzie suchy, to znaczy, że ciasto jest upieczone.
Super, dziękuję jutro go upiekę i dam znać jak wyszedł!
Zrobiłam ten biszkopt na formę o średnicy 26 cm i zwiększyłam ilość składników o 2 jajka i reszty też proporcjonalnie więcej. Zrobiłam ciasto z orzechów włoskich. Biszkopt dało się przekroić tylko na 2 placki, więc upiekłam jeszcze jeden z połowy podanych składników. Tort na tym biszkopcie wyszedł mi rewelacyjny, a dodam, że był to pierwszy biszkopt orzechowy jaki piekłam . Pozdrawiam autorkę i polecam przepis.
…no i zapomniałam dodać że moja 3 letnia solenizantka też była zadowolona z efektu wizualnego i smakowego ;)
Zrobiłam ten biszkopt na formę o średnicy 26 cm i zwiększyłam ilość składników o 2 jajka i reszty też proporcjonalnie więcej. Zrobiłam ciasto z orzechów włoskich. Biszkopt dało się przekroić tylko na 2 placki, więc upiekłam jeszcze jeden z połowy podanych składników. Tort na tym biszkopcie wyszedł mi rewelacyjny, a dodam, że był to pierwszy biszkopt orzechowy jaki piekłam . Pozdrawiam autorkę i polecam przepis.
…no i zapomniałam dodać że moja 3 letnia solenizantka też była zadowolona z efektu wizualnego i smakowego ;)
ciasto mi zupełnie nie wyszło, tzn. nie urosło, sądziłąm że z 5 jajek to jednak wyjdzie i robiłam w formie 21 x 28 cm , to dokładnie taka sama pojemność formy 20 cm i wyszło mi dokładnie połowe formy, stronka wydawała mi się bardzo fajna no ale przejechałam się na tym przepisie :(
ciasto mi zupełnie nie wyszło, tzn. nie urosło, sądziłąm że z 5 jajek to jednak wyjdzie i robiłam w formie 21 x 28 cm , to dokładnie taka sama pojemność formy 20 cm i wyszło mi dokładnie połowe formy, stronka wydawała mi się bardzo fajna no ale przejechałam się na tym przepisie :(
K, rozmiar formy, który podałaś nie ma takiej samej pojemności, co tortownica o średnicy 20 cm. Do tak dużej formy proponowałabym zwiększyć ilość składników przynajmniej o połowę.
to w takim razie mam trochę większą formę tą na 20 cm średnicy ponieważ, wlałam wody do mojej formy średnicy 20 cm i przelałam ją do mojej formy 21x 28 cm i dokładnie tyle samo się zmieściło, sądzę że różnica pojawia się tutaj bo nie mieszkam w PL
K, rozmiar formy, który podałaś nie ma takiej samej pojemności, co tortownica o średnicy 20 cm. Do tak dużej formy proponowałabym zwiększyć ilość składników przynajmniej o połowę.
to w takim razie mam trochę większą formę tą na 20 cm średnicy ponieważ, wlałam wody do mojej formy średnicy 20 cm i przelałam ją do mojej formy 21x 28 cm i dokładnie tyle samo się zmieściło, sądzę że różnica pojawia się tutaj bo nie mieszkam w PL
Z ciężkimi dodatkami takimi jak orzechy lub kakao czy czekolada proponuję ubić całe jajka na gęstą masę/10-15 minut/.Wtedy biszkopt jest bardziej puszysty .