Biszkopt orzechowy

Biszkopt orzechowy

Przepis na biszkopt biały znam na pamięć, teraz czas zapamiętać składniki na biszkopt orzechowy, który od dziś, jest moim ulubionym :) Ciasto nie zawiera proszku do pieczenia, mimo to wyszedł lekki, puszysty. Biszkopt nie kruszy się i można pokroić go na trzy, a nawet cztery równe blaty. Polecam ten przepis na różne okazje, zwłaszcza na torty urodzinowe i świąteczne. Smacznego!

Biszkopt orzechowy

Biszkopt orzechowy

Składniki (tortownica o średnicy 20-22 cm):

  • 120 g zmielonych orzechów lasowych
  • 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 70 g cukru pudru (ok. 1/2 szklanki)
  • 20 g mąki ziemniaczanej (1,5 łyżki)
  • 40 g kaszy manny (4 łyżki)

Biszkopt z orzechami

Przygotowanie:
Przygotuj wszystkie składniki, tak, aby były pod ręką. Temperaturę w piekarniku ustaw na 170°C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
W miseczce zmieszaj zmielone orzechy razem z kaszą manną i maka ziemniaczaną. Do jednej miski przełóż białka i zmiksuj je na gęstą i sztywną pianę. W drugiej misce umieść żółtka, dodaj cukier puder i zmiksuj na jasnożółtą masę.

Przygotowanie biszkoptu

Następnie do masy z żółtek dodaj mieszankę orzechową i delikatnie połącz. Następnie masę jajeczno-orzechową dodawaj po jednej łyżce do ubitych białek i mieszaj delikatnie łopatką, uważając, aby masa nie opadła. Masę przelej do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika.

Biszkopt

Biszkopt piecz ok. 35 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt pozostaw w blaszce do całkowitego ostudzenia. Następnie wyjmij delikatnie biszkopt i pokrój na kilka blatów.

Biszkopt z orzechami laskowymi

 

29 komentarzy

  1. A można zastąpić orzechy laskowe włoskimi???

  2. …jak piękinie Ci wyszedł :)

  3. czy moge zastapic kasze manna czyms innym?

  4. A można zastąpić orzechy laskowe włoskimi???

  5. …jak piękinie Ci wyszedł :)

  6. Flo, tak, mogą to być też włoskie orzechy
    Kam cia, dziękuję :)
    Ewa, możesz zastąpić bułką tartą

  7. czy moge zastapic kasze manna czyms innym?

  8. najsmaczniejsze.pl

    Flo, tak, mogą to być też włoskie orzechy
    Kam cia, dziękuję :)
    Ewa, możesz zastąpić bułką tartą

  9. na jakiej wielkości tortownicę jest ta ilość składników?

  10. M, piekłam w blaszce o średnicy 20 cm.

  11. na jakiej wielkości tortownicę jest ta ilość składników?

  12. najsmaczniejsze.pl

    M, piekłam w blaszce o średnicy 20 cm.

  13. Czy jak zrobię to ciasto z podwójnej ilości składników (na większą tortownicę ) to mam piec dłużej, jeśli tak to jak długo?

  14. Ksenia, możesz wydłużyć czas pieczenia o 5-10 minut, Przed wyjęciem z piekarnika polecam sprawdzić patyczkiem (wykałaczką), jeśli będzie suchy, to znaczy, że ciasto jest upieczone.

  15. Super, dziękuję jutro go upiekę i dam znać jak wyszedł!

  16. Czy jak zrobię to ciasto z podwójnej ilości składników (na większą tortownicę ) to mam piec dłużej, jeśli tak to jak długo?

  17. Ksenia, możesz wydłużyć czas pieczenia o 5-10 minut, Przed wyjęciem z piekarnika polecam sprawdzić patyczkiem (wykałaczką), jeśli będzie suchy, to znaczy, że ciasto jest upieczone.

  18. Super, dziękuję jutro go upiekę i dam znać jak wyszedł!

  19. Zrobiłam ten biszkopt na formę o średnicy 26 cm i zwiększyłam ilość składników o 2 jajka i reszty też proporcjonalnie więcej. Zrobiłam ciasto z orzechów włoskich. Biszkopt dało się przekroić tylko na 2 placki, więc upiekłam jeszcze jeden z połowy podanych składników. Tort na tym biszkopcie wyszedł mi rewelacyjny, a dodam, że był to pierwszy biszkopt orzechowy jaki piekłam . Pozdrawiam autorkę i polecam przepis.

  20. …no i zapomniałam dodać że moja 3 letnia solenizantka też była zadowolona z efektu wizualnego i smakowego ;)

  21. Zrobiłam ten biszkopt na formę o średnicy 26 cm i zwiększyłam ilość składników o 2 jajka i reszty też proporcjonalnie więcej. Zrobiłam ciasto z orzechów włoskich. Biszkopt dało się przekroić tylko na 2 placki, więc upiekłam jeszcze jeden z połowy podanych składników. Tort na tym biszkopcie wyszedł mi rewelacyjny, a dodam, że był to pierwszy biszkopt orzechowy jaki piekłam . Pozdrawiam autorkę i polecam przepis.

  22. …no i zapomniałam dodać że moja 3 letnia solenizantka też była zadowolona z efektu wizualnego i smakowego ;)

  23. ciasto mi zupełnie nie wyszło, tzn. nie urosło, sądziłąm że z 5 jajek to jednak wyjdzie i robiłam w formie 21 x 28 cm , to dokładnie taka sama pojemność formy 20 cm i wyszło mi dokładnie połowe formy, stronka wydawała mi się bardzo fajna no ale przejechałam się na tym przepisie :(

  24. ciasto mi zupełnie nie wyszło, tzn. nie urosło, sądziłąm że z 5 jajek to jednak wyjdzie i robiłam w formie 21 x 28 cm , to dokładnie taka sama pojemność formy 20 cm i wyszło mi dokładnie połowe formy, stronka wydawała mi się bardzo fajna no ale przejechałam się na tym przepisie :(

  25. K, rozmiar formy, który podałaś nie ma takiej samej pojemności, co tortownica o średnicy 20 cm. Do tak dużej formy proponowałabym zwiększyć ilość składników przynajmniej o połowę.

  26. to w takim razie mam trochę większą formę tą na 20 cm średnicy ponieważ, wlałam wody do mojej formy średnicy 20 cm i przelałam ją do mojej formy 21x 28 cm i dokładnie tyle samo się zmieściło, sądzę że różnica pojawia się tutaj bo nie mieszkam w PL

  27. najsmaczniejsze.pl

    K, rozmiar formy, który podałaś nie ma takiej samej pojemności, co tortownica o średnicy 20 cm. Do tak dużej formy proponowałabym zwiększyć ilość składników przynajmniej o połowę.

  28. to w takim razie mam trochę większą formę tą na 20 cm średnicy ponieważ, wlałam wody do mojej formy średnicy 20 cm i przelałam ją do mojej formy 21x 28 cm i dokładnie tyle samo się zmieściło, sądzę że różnica pojawia się tutaj bo nie mieszkam w PL

  29. Z ciężkimi dodatkami takimi jak orzechy lub kakao czy czekolada proponuję ubić całe jajka na gęstą masę/10-15 minut/.Wtedy biszkopt jest bardziej puszysty .

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*