Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

Jak przygotować przecier pomidorowy? Otóż nic prostszego. Jak dobrze pójdzie, już po godzinie będzie kusił pięknym intensywnym kolorem i cudownym zapachem pomidorów i cebuli zebranych z ogródka rodziców.
Taki przecier świetnie nadaje się do pizzy czy zapiekanek (trzeba tylko doprawić ulubionymi ziołami), a dzieci będą zachwycone, gdy dostaną go do kanapek albo domowych frytek.

Przecier pomidorowy
A już niedługo pizza wiejska do której zamiast sosu pomidorowego dałam domowy przecier pomidorowy.


Składniki:

  • 1 kg mięsistych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Przecier z pomidorów

Przygotowanie:
Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić na nią cebulkę, przyprawić szczyptą soli i zrumienić. Pomidory umyć i sparzyć, zdjąć skórki i usunąć gniazda nasienne (w moich pomidorach było ich niewiele). Pomidory zmiksować (z chwilowego braku blendera ja swoje pomidory zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa) i dodać do usmażonej cebulki. Pomidory gotować na średnim ogniu odparowując wodę i od czasu do czasu mieszając. Doprawić cukrem.

Przecier pomidorowy
Gotowy przecier pomidorowy przełożyć do czystych i sparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować około 15 minut.

Z podanych składników wychodzi około 450 ml przecieru pomidorowego.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*