Zaczepiały mnie od jakiegoś czasu te fioletowe kuleczki i choć nie przepadam za ciastami ze śliwkami to nie wytrzymałam i kupiłam. I nie żałuję. Chyba mój organizm wiedział lepiej, co dla niego najlepsze. Ciasto wyszło pyszne i jeszcze letnie zajadałam z lodami waniliowymi. Co się zmieniło po tym wypieku – lubię już ciasta ze śliwkami.
Ciasto jest klasyczne, spotkałam wiele podobnych ciast różniące się rodzajem tłuszczu czy kolejnością robienia ciasta. Lubię tego typu wypieki, bo pasują do niego chyba każde owoce i zawsze wychodzi pyszne i pachnące.
A śliwki chodź słodkie i pyszne, po upieczeniu zrobiły się lekko kwaskowate, świetnie się komponowały ze słodkim ciastem. Polecam.
- 400 g mąki
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek waniliowy
- płatki migdałowe
- szczypta soli
- ulubione śliwki
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kilka kropli olejku waniliowego, cały czas miksując dodać po jednym jajku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do białka dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki opłukać, usunąć pestki i ułożyć w cieście, posypać płatkami migdałowymi.
Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 55 minut.
wygląda smakowicie :)
Wygląda tak delikatnie! musi być pyszne :)
Lubie tego typu ciasta, zawsze dobrze smakują :)
wygląda smakowicie :)
Annaz – dziękuję
Deserowo – oj tak, było pysznie
Kuchennefascynacje – oj tak :)
Wygląda tak delikatnie! musi być pyszne :)
Lubie tego typu ciasta, zawsze dobrze smakują :)
Annaz – dziękuję
Deserowo – oj tak, było pysznie
Kuchennefascynacje – oj tak :)
Ja zrobilam troche inaczej. Nie doczytalam i nie podzielilam jajek z bialka i od razu do masy dalam jajka w calosci. I nie dodalam soli. Ciasto wyszlo pyszne. I prawie tak samo pulchne jak to ze zdjecia. Polecam bardzo latwe w wykonaniu
Ja zrobilam troche inaczej. Nie doczytalam i nie podzielilam jajek z bialka i od razu do masy dalam jajka w calosci. I nie dodalam soli. Ciasto wyszlo pyszne. I prawie tak samo pulchne jak to ze zdjecia. Polecam bardzo latwe w wykonaniu
IW, najważniejsze, że wyszło, no i że smakowało :D Pozdrawiam
IW, najważniejsze, że wyszło, no i że smakowało :D Pozdrawiam
wyszło mi za bradzo mączne i suche to ciasto tak jak by za dużo mąki było…. odrobinę mniej mąki i byłoby ok
Nie przepadam za ciastami ze śliwkami, ale Twoje mi się podoba i może zmienię zdanie tak jak Ty po jego spróbowaniu :) Powiedz tylko na jaką dużą tortownicę jest przepis. Z góry dziękuję :)
Ja też nie doczytałam przepisu, a właściwie to nie jest w nim jasno określone co zrobić z jajkami. Dodałam pół szklanki oleju, bo masa była zbyt gęsta. ciasto wyszło ok, ale trochę za suche. U góry, gdzie są śliwki jest pyszne, następnym razem dodałabym więcej śliwek i wcisnela je głębiej w ciasto.