Placki ziemniaczane

To bardzo proste przepis na obiad, niestety, troszkę pracochłonny – ale opłaca się postać przy patelni. Ja jestem już po obiedzie. Placki ziemniaczane najlepiej smakują zdjęte prosto z patelni. Ja je zajadam z cukrem, ale również polecam próbować z kwaśną śmietaną albo konfiturą ze śliwek. Smacznego!

Placki ziemniaczane

Składniki:
– 1 kg obranych ziemniaków
– 2 jajka
– 60 g mąki ziemniaczanej
– 60 g mąki pszennej
– 1 cebula
– 1 łyżka majeranku (można ominąć)
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzeć ręcznie lub maszynowo. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do ziemniaków dodać cebulę, mąkę, majeranek i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym patelni.

Podaję z kwaśną śmietaną, z powidłami śliwkowymi, których tym razem niestety nie miałam i uwaga, najlepiej mi smakują z białym cukrem kryształ.

 

8 komentarzy

  1. ze śmietaną są najpyszniejsze:-)

  2. ze śmietaną są najpyszniejsze:-)

  3. moja mama lubi ze śmietaną:) a ja uwielbiam z cebulką dodaną do ciasta:) rewelacja:) świetna stronka!:) pozdrawiam

  4. moja mama lubi ze śmietaną:) a ja uwielbiam z cebulką dodaną do ciasta:) rewelacja:) świetna stronka!:) pozdrawiam

  5. a wiesz, ze ja nigdy nie dodawałam mąki ziemniaczanej do placków, bo zawsze nam tłumaczono w szkole, ze to błąd…jak widać źle tłumaczyli:)

  6. Jolanta Szyndlarewicz

    a wiesz, ze ja nigdy nie dodawałam mąki ziemniaczanej do placków, bo zawsze nam tłumaczono w szkole, ze to błąd…jak widać źle tłumaczyli:)

  7. Proponuje do plackow klasyczna mizerie ze swiezym koperkiem.

  8. Proponuje do plackow klasyczna mizerie ze swiezym koperkiem.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*