Gdy tylko zaczyna się sezon na cukinię, zawsze zastanawiam się, co nowego z niej przygotować. Mam jednak kilka sprawdzonych potraw, które przygotowuję co roku i aby się nie znudziły, staram się wprowadzić jakiś pyszny nowy składnik. Tym razem przygotowałam placki z cukinii z serem feta, dzięki której placki są jeszcze bardziej delikatne. Smacznego!
Składniki (20 małych placuszków):
- 300 g młodej cukinii
- 90 g sera feta
- 60 g mąki pszennej (4 łyżki)
- 1 mała cebula
- 1 jajko + 1 żółtko (albo 2 małe jajka)
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- sól, pieprz
- olej rzepakowy (do smażenia)
Przygotowanie:
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Do miski przełóż ser feta, startą cukinię i posiekana cebulę. Dodaj jajka, mąkę i zioła. Na końcu całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, następnie smaż placuszki po 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Podawaj na ciepło, albo na zimno.
Pyszne połączenie, bardzo lubię:)
Piękne, a ja właśnie dzisiaj też na kolację robię placki z cukinii, tylko dodaje do nich ziemniaki.
Pyszne połączenie, bardzo lubię:)
Piękne, a ja właśnie dzisiaj też na kolację robię placki z cukinii, tylko dodaje do nich ziemniaki.
Z fetą jeszcze nie robiłam, tylko z ziemniakami, ale z opisu wygląda mi, że pyszne :)
Na pewno kiedyś spróbuję. Na szczęście ser feta wygląda we Francji tak samo jak w Polsce, więc uda mi się kupić :D
Z fetą jeszcze nie robiłam, tylko z ziemniakami, ale z opisu wygląda mi, że pyszne :)
Na pewno kiedyś spróbuję. Na szczęście ser feta wygląda we Francji tak samo jak w Polsce, więc uda mi się kupić :D
Och, uwielbiam takie placuszki :) Do tego sos czosnkowy i jestem w siódmym niebie :)
Och, uwielbiam takie placuszki :) Do tego sos czosnkowy i jestem w siódmym niebie :)
Inspirowane Smakiem, dziękuję i polecam :)
Klaudia, z ziemniakami jeszcze nie robiłam – czas to nadrobić :)
Karolina, poleca. Ja już robiłam z samą cukinią i ziołami i z fetą, teraz czas na cukinię z ziemniakami :)
Wedelka, o widzisz, ten sos czosnkowy to bardzo dobry pomysł :)
Inspirowane Smakiem, dziękuję i polecam :)
Klaudia, z ziemniakami jeszcze nie robiłam – czas to nadrobić :)
Karolina, poleca. Ja już robiłam z samą cukinią i ziołami i z fetą, teraz czas na cukinię z ziemniakami :)
Wedelka, o widzisz, ten sos czosnkowy to bardzo dobry pomysł :)
Genialne pod każdym względem. Nie nadążę smażyć a jestem sama. Jak Mąż z pracy wróci to dopiero zrobię mu nową porcję by jej nie zjeść zanim drzwi od domu otworzy. Pychotka.
Genialne pod każdym względem. Nie nadążę smażyć a jestem sama. Jak Mąż z pracy wróci to dopiero zrobię mu nową porcję by jej nie zjeść zanim drzwi od domu otworzy. Pychotka.