Jedliście już placki z dyni? Podpowiedzcie mi proszę, jakie dodajecie przyprawy i zioła, ja dodałam tylko imbir, ale chcę wypróbować też inne wersje :) A tak w ogóle, to zastanawiam się, czemu dopiero teraz je usmażyłam – one są pyszne. Moje pierwsze placki z dyni, zupełnie inne od placków ziemniaczanych, są delikatne, smaczne no i ten kolor. Polecam ten przepis. Smacznego!
Placki z dyni
Składniki (20 sztuk):
- 700 g obranej dyni
- 110 g mąki (ok. 2/3 szklanki)
- 3 jajka
- 1 średnia cebula (biała lub czerwona)
- 1 ząbek czosnku (niekoniecznie)
- do smaku: sól, pieprz, imbir
Przygotowanie:
Obraną dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodaj do niej pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek.
Dodaj jajka, mąkę i przypraw do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i mielonym imbirem. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Placki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (kładłam po jednej pełnej łyżce masy dyniowej). Placki polecam podać z sosem czosnkowym.
Zrobilam, udaly sie i byly pyszne. Pozdrawiam
Zrobilam, udaly sie i byly pyszne. Pozdrawiam
Może kminek lub curry by się nadawały?
Może kminek lub curry by się nadawały?
Thank you!!1
Ja dzisiaj po raz pierwszy w życiu robiłam zupę z dyni. Jutro będą placki według Twojego przepisu. Do zupy dałam paprykę wędzoną, mieloną oraz carry.