Placki z dyni z cukinią

Placki z dyni

Jedliście już placki z dyni? Podpowiedzcie mi proszę, jakie dodajecie przyprawy i zioła, ja dodałam tylko imbir, ale chcę wypróbować też inne wersje :) A tak w ogóle, to zastanawiam się, czemu dopiero teraz je usmażyłam – one są pyszne. Moje pierwsze placki z dyni, zupełnie inne od placków ziemniaczanych, są delikatne, smaczne no i ten kolor. Polecam ten przepis. Smacznego!

Placki z dyni

Placki z dyni

Składniki (20 sztuk):

  • 700 g obranej dyni
  • 110 g mąki (ok. 2/3 szklanki)
  • 3 jajka
  • 1 średnia cebula (biała lub czerwona)
  • 1 ząbek czosnku (niekoniecznie)
  • do smaku: sól, pieprz, imbir

Placki z dyni z cukinią

Przygotowanie:
Obraną dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodaj do niej pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek.
Dodaj jajka, mąkę i przypraw do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i mielonym imbirem. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Przygotowanie placków

Placki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (kładłam po jednej pełnej łyżce masy dyniowej). Placki polecam podać z sosem czosnkowym.

Placki z dynią

4 komentarze

  1. Zrobilam, udaly sie i byly pyszne. Pozdrawiam

  2. Zrobilam, udaly sie i byly pyszne. Pozdrawiam

  3. Może kminek lub curry by się nadawały?

  4. Może kminek lub curry by się nadawały?

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*