Kartofliki tatarskie

Było ciasto na pierogi więc muszą być i pierogi. Są a raczej były, bo wszystkie zjedzone za pierwszym posiedzeniem. Smakowały nam bardzo.

Kartofliki tatarskie

Składniki:
Farsz:
– ½ kg ziemniaków (5-6 ziemniaków)
– 3-4 ugotowane na twardo jajka
– po 1 łyżce pokrojonego drobno szczypiorku, koperku i pietruszki
– 1 cebula
– 1 surowe jajko
– 1 łyżka oleju
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować, rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę. Jajka ugotować i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju. Wymieszać ziemniaki z jajkami, cebulą i ziołami. Dodać surowe jajko i przyprawić. Dokładnie wymieszać.
Ciasto przygotować według przepisu na ciasto pierogowe lub inne.
Farsz układać na środek krążków ciasta i dokładnie sklejać i formować pierożki.
W garnku zagotować osoloną wodę i z dodatkiem oleju. Wrzucać na wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.

Farszu troszkę zostało więc na drugi dzień miałam gotowy obiad czyli kotleciki z farszu pierogowego. Wyszły pysznie, podobne były do tych kotlecików jajecznych, ale moim zdaniem ciut lepsze za sprawą ziół.

Przepis zaczerpnięty z Nowej Kuchni Polskiej – Wydanie Gazety Wyborczej.

10 komentarzy

  1. zaskoczył mnie dodatek ugotowanych jajek do pierogowego farszu
    zapamiętam..

  2. Fajne. Zjadłbym z przyjemnością;-)

  3. dlaczego u mnie nie bywa ciasto na pierogi??? ale bym była szczęśliwa gdyby tak się u mnie samo pojawiało ;) a jeszcze lepiej gdyby całe pierogi ;)

  4. zaskoczył mnie dodatek ugotowanych jajek do pierogowego farszu
    zapamiętam..

  5. Fajne. Zjadłbym z przyjemnością;-)

  6. dlaczego u mnie nie bywa ciasto na pierogi??? ale bym była szczęśliwa gdyby tak się u mnie samo pojawiało ;) a jeszcze lepiej gdyby całe pierogi ;)

  7. takiego nadzienia nie znam, musi bardzo fajnie smakować:)

  8. Jolanta Szyndlarewicz

    takiego nadzienia nie znam, musi bardzo fajnie smakować:)

  9. Te pierożki nie nazywają się tak jak je nazwałaś. Prawidłowa ich nazwa to KARTOFLANIKI!

  10. Te pierożki nie nazywają się tak jak je nazwałaś. Prawidłowa ich nazwa to KARTOFLANIKI!

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*