Placki z cukinii z boczkiem

Placki z cukinii z boczkiem

Przepis na placki z cukinii od kilku lat stał się przebojem na moim stole. Dziś postanowiłam poeksperymentować ze smakiem i dodałam do nich boczek. Dodam tylko, że placki zniknęły szybciej niż trwało smażenie – to chyba najlepsza reklama ;) Na blogu znajdziecie również główny przepis na placki z cukinią oraz przepis na placki z cukinii i sera feta. Smacznego!

Placki z cukinii z boczkiem

Składniki:

  • 2 średnie cukinie (ok. 750 g po usunięciu nasion)
  • 150 g surowego boczku
  • 150 g mąki
  • 3 jajka
  • 1 mała cebula
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz, słodka czerwona papryka, suszony majeranek
  • olej rzepakowy (do smażenia)

Placki z cukinii z sosem czosnkowym

Przygotowanie:
Cukinię dokładnie umyć i osuszyć, wydrążyć gniazdo nasienne, a następnie zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę, albo zetrzyj ją na drobnej tarce i dodaj ją do cukinii. Następnie dodaj drobno posiekany boczek, jajka, mąkę i przypraw do smaku solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i majerankiem. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Przygotowanie placków

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, następnie smaż placki z cukinii na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor – podawać od razu po usmażeniu. Do placków polecam przygotować gęsty sos czosnkowy.

Placki z cukinii