Przepis na placki ziemniaczane to bardzo prosty przepis na obiad, niestety, troszkę pracochłonny – ale opłaca się postać przy patelni. Placki najlepiej smakują zdjęte prosto z patelni. Ja je zajadam z cukrem, ale również polecam podać z kwaśną śmietaną albo domową konfiturą ze śliwek. Smacznego!
Placki ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 2 jajka
- ok. 60 g mąki ziemniaczanej
- ok. 60 g mąki pszennej
- 1 cebula
- 1 łyżka majeranku (można ominąć)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz ze skóry, następnie zetrzyj na tarce ręcznej lub maszynowo. Jeśli ziemniaki puściły sporo wody, możesz odcisnąć je na sitku. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do ziemniaków. Następnie dodaj majeranek, jajka i przyprawy. Na końcu dodaj mąkę, jeśli masa jest zbyt wodnista dodaję więcej mąki, jeśli ziemniaki były mało wodniste, zmniejszam ilość mąki. Masę dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje masy (1-2 łyżki) i smaż z obu stron na złoty kolor.
Placki podawaj tak jak lubisz. Smakują z kwaśną śmietaną, gulaszem, z powidłami śliwkowymi, a nawet z cukrem :)
A jeśli chcesz spróbować innych przepisów na placki, polecam:
3. Placki z cukinii z boczkiem
4. Placki z cukinii i sera feta
ze śmietaną są najpyszniejsze:-)
ze śmietaną są najpyszniejsze:-)
moja mama lubi ze śmietaną:) a ja uwielbiam z cebulką dodaną do ciasta:) rewelacja:) świetna stronka!:) pozdrawiam
moja mama lubi ze śmietaną:) a ja uwielbiam z cebulką dodaną do ciasta:) rewelacja:) świetna stronka!:) pozdrawiam
a wiesz, ze ja nigdy nie dodawałam mąki ziemniaczanej do placków, bo zawsze nam tłumaczono w szkole, ze to błąd…jak widać źle tłumaczyli:)
a wiesz, ze ja nigdy nie dodawałam mąki ziemniaczanej do placków, bo zawsze nam tłumaczono w szkole, ze to błąd…jak widać źle tłumaczyli:)
Proponuje do plackow klasyczna mizerie ze swiezym koperkiem.
Proponuje do plackow klasyczna mizerie ze swiezym koperkiem.