Placki ziemniaczane

Przepis na placki ziemniaczane to bardzo prosty przepis na obiad, niestety, troszkę pracochłonny – ale opłaca się postać przy patelni. Placki najlepiej smakują zdjęte prosto z patelni. Ja je zajadam z cukrem, ale również polecam podać z kwaśną śmietaną albo domową konfiturą ze śliwek. Smacznego!

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 2 jajka
  • ok. 60 g mąki ziemniaczanej
  • ok. 60 g mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majeranku (można ominąć)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz ze skóry, następnie zetrzyj na tarce ręcznej lub maszynowo. Jeśli ziemniaki puściły sporo wody, możesz odcisnąć je na sitku. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do ziemniaków. Następnie dodaj majeranek, jajka i przyprawy. Na końcu dodaj mąkę, jeśli masa jest zbyt wodnista dodaję więcej mąki, jeśli ziemniaki były mało wodniste, zmniejszam ilość mąki. Masę dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje masy (1-2 łyżki) i smaż z obu stron na złoty kolor.

Placki podawaj tak jak lubisz. Smakują z kwaśną śmietaną, gulaszem, z powidłami śliwkowymi, a nawet z cukrem :)

A jeśli chcesz spróbować innych przepisów na placki, polecam:

1. Placki z cukinii i marchwi

2. Placki z dyni

3. Placki z cukinii z boczkiem

4. Placki z cukinii i sera feta

8 komentarzy

  1. ze śmietaną są najpyszniejsze:-)

  2. ze śmietaną są najpyszniejsze:-)

  3. moja mama lubi ze śmietaną:) a ja uwielbiam z cebulką dodaną do ciasta:) rewelacja:) świetna stronka!:) pozdrawiam

  4. moja mama lubi ze śmietaną:) a ja uwielbiam z cebulką dodaną do ciasta:) rewelacja:) świetna stronka!:) pozdrawiam

  5. a wiesz, ze ja nigdy nie dodawałam mąki ziemniaczanej do placków, bo zawsze nam tłumaczono w szkole, ze to błąd…jak widać źle tłumaczyli:)

  6. Jolanta Szyndlarewicz

    a wiesz, ze ja nigdy nie dodawałam mąki ziemniaczanej do placków, bo zawsze nam tłumaczono w szkole, ze to błąd…jak widać źle tłumaczyli:)

  7. Proponuje do plackow klasyczna mizerie ze swiezym koperkiem.

  8. Proponuje do plackow klasyczna mizerie ze swiezym koperkiem.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*