Składniki:
– 1 główka świeżej kapusty
– około 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
– 200 g ryżu
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę obrać z uszkodzonych liści zewnętrznych, włożyć do garnka z lekko osoloną wodą. Gotować aż liście będą miękkie, kolejno zdejmować je z główki, przestudzić. Ryż ugotować na sypko, odcedzić i ostudzić, dodać do mięsa, wymieszać dodając sól i pieprz.
Brytfannę lub garnek wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty. Uformować gołąbki (zawijając farsz w liście) i ułożyć warstwami w brytfannie (garnku), zalać rosołkiem. Dusić do miękkości pod przykryciem.
Gołąbki podawać z sosem pomidorowym, białym lub obsmażane na oleju albo maśle.
Poczułam się jak na obiedzie u mamy :) Muszę jej przypomnieć o gołąbkach, bo sama dla siebie to nie jestem wstanie ugotować a lubię :) Co tam ugotować, zjeść nie byłoby komu a ja podchodziłabym do tego pewnie 2 tygodnie czując coraz to większą niechęć :)
bardzo lubię gołąbki, ale takie z wegetarianskim nadzieniem, moja babci pyszne robi :))