Pavlova z delikatnym kremem i owocami, to tak naprawdę zwykła beza z dużą ilością pysznego kremu i jeszcze większą ilością owoców. Do tego typu deserów nie trzeba mnie przekonywać, jestem jej fanką, powiedziałabym nawet, że jestem od niej uzależniona :) Gdybym miała przed sobą kilka ulubionych ciast i bezę, z pewnością wybrałabym właśnie tę białą słodkość. Smacznego!
Pavlova z delikatnym kremem i owocami
Składniki:
Beza:
- 150 ml białek (3 białka)
- 260 g cukru pudru
- szczypta soli
Krem:
- 200 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru do smaku
Oraz:
- truskawki
- kiwi
- liście melisy
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 140°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie narysuj na nim okrąg o średnicy 20 cm.
Beza: Do misy przelej chłodne białka, następnie dodaj szczyptę soli i ubij je stopniowo dodając cukier puder (po 1 łyżce, cały czas dokładnie miksując). Gdy piana będzie już gęsta i błyszcząca, pianę wyłóż na wcześniej przygotowaną formę, delikatnie rozsmaruj i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Bezę susz przez 40 minut w 140°C, następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i susz przez kolejne 60 minut. Następnie wyłącz temperaturę, a bezę pozostaw w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Krem: W misce ubij zimną śmietankę, następnie dodaj serek mascarpone i cukier puder, delikatnie wymieszaj. Dodaj cukier puder do smaku i delikatnie wymieszaj. Krem przełóż na upieczoną i ostudzoną bezę i wyrównaj.
Na kremie ułóż umyte, osuszone i pokrojone w cząstki owoce.
Bezę można podać od razu, chociaż po wstawieniu do lodówki na około 2 godziny wydaje się być jeszcze lepsza.
Od kilku dni „chodzi” za mną beza. Dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam serdecznie.
Od kilku dni „chodzi” za mną beza. Dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam serdecznie.
Wow, wygląda królewsko po prostu !
Pozdrawiam :)
Wow, wygląda królewsko po prostu !
Pozdrawiam :)
Ta Pavlova to mistrzostwo świata, chętnie wypróbuje ten przepis
Ta Pavlova to mistrzostwo świata, chętnie wypróbuje ten przepis
Pingback: PAVLOVA Z MASĄ KREMOWĄ I OWOCAMI | Kuchniamaryny
Pingback: PAVLOVA Z MASĄ KREMOWĄ I OWOCAMI | Kuchniamaryny