Omlet owsiany na słodko, to wspaniała propozycja na weekendowe śniadanie. Przepis na omlet nie jest zbyt skomplikowany, a czas przygotowania, nie jest dłuższy od przygotowania zwykłej jajecznicy :) Do usmażenia rewelacyjnego omletu zachęciła mnie czytelniczka Monika, która zachwalała jego smak – chwalę i ja. Omlet polecam podawać ze świeżymi owocami sezonowymi, albo egzotycznymi – tu pozostawiam Wam wolną rękę – ja wybrałam pyszne truskawki i borówki. Smacznego!
Omlet owsiany na słodko
Składniki (na 2 porcje):
- 4 jajka
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki mleka
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
Sos jogurtowy:
- 200 ml jogurt naturalny
- 1 łyżka cukru waniliowego
Oraz:
- ulubione owoce
- cukier puder
Przygotowanie:
Jajka ubij ze szczyptą soli, następnie dodaj cukier puder i jeszcze chwilę ubijaj. Następnie dodaj mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj, dodaj płatki owsiane i ponownie wymieszaj (najlepiej łyżką), aby piana nie opadła.
Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszcz, masę jajeczną podziel na dwie części. Na rozgrzaną patelnię wlej jedną część masy, smaż przez 3-4 minuty, następnie omlet delikatnie przewróć na drugą stronę i chwilę dosmaż na złoty kolor. Omlet delikatnie przełóż na talerz – czynność powtórz, smażąc drugi omlet.
W trakcie smażenia omletów, jogurt naturalny dokładnie wymieszaj z cukrem waniliowym.
Na połówkach omleta ułóż część pociętych owoców, delikatnie polej sosem jogurtowym, następnie omlety złóż na pół i udekoruj pozostałymi owocami, polej sosem i oprósz cukrem pudrem. Podawaj od razu po przygotowaniu.