Tosty francuskie na słodko to ulubione śniadanie moich dzieci. Jeśli powiedzą, że maja na nie ochotę, to wiem, że tak jest – z innymi zachciankami bywa różnie :) Tym razem zaproponowałam przepis na tosty francuskie na słodko z owocami, oprószone cukrem pudrem. Jednak w sezonie zimowym trudno o świeże i dobre owoce, polecam wybrać ulubiona konfiturę albo syrop klonowy. Smacznego!
Tosty francuskie na słodko
Składniki:
- 6 kromek chleba tostowego (lub dowolny inny chleb)
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka (śmietanki, mleka kokosowego)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (albo cukru waniliowego)
- 1/2 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
- szczypta soli
Przygotowanie:
Dokładnie wymieszaj jajka razem z mlekiem, szczyptą soli, ekstraktem waniliowym oraz cynamonem. Na patelni rozgrzej tłuszcz, następnie każdą kromkę zamaczaj z obu stron w jajecznej masie i układaj na rozgrzanej patelni – kromki smaż z obu stron na złoty kolor.
Tosty podawaj ze świeżymi owocami, ulubioną konfiturą albo syropem klonowym.