Zupa czereśniowa

Zupa czereśniowa

Lekka zupa owocowa w sam raz na upalne lato.
Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam zupę z dzieciństwa, która była przezroczysta z pysznym maminym makaronem.
Moja zupa owocowa jest zabielona śmietanką, z dodatkiem drobnym makaronu, który sama przyrządziłam.

Zupa czeresniowa

Składniki:
– 900 ml wody
– 250 g wydrylowanych czereśni (albo wiśni)
– 50 g cukru
– 200 ml śmietanki 30%
– 40 g mąki
– sól

[:Listonic]


Przygotowanie:

Do wody wrzucić czereśnie (bez pestek) i cukier. Zagotować i zmniejszyć temperaturę.
Do śmietany dodać mąkę i dokładnie wymieszać, tak aby nie powstały grudki.


Dodać 4 łyżki ciepłego płynu, wymieszać i wszystko razem wlać do wody z czereśniami. Lekko posolić (sól doda smaczku zupie), zagotować.

Zupę można podawać z drobnym makaronem na ciepło lub na zimno.

Zamiast czereśni można użyć wiśni, jeżeli są mało słodkie (kwaskowate), polecam dodać więcej cukru.

10 komentarzy

  1. Super pomysł na upalne dni. Pysznie wygląda :)

  2. Super pomysł na upalne dni. Pysznie wygląda :)

  3. pysznie się zapowiada! ja robiłam, ale nieco inaczej :)

  4. pysznie się zapowiada! ja robiłam, ale nieco inaczej :)

  5. Czereśniowej zupy jeszcze nie jadłam!

  6. Czereśniowej zupy jeszcze nie jadłam!

  7. Ja też jeszcze nie jadłam zupy czereśniowej zrobionej w taki sposób. A z makaronem własnego wyrobu myślę że moje dzieciaczki będą się zajadały. Już zapowiada się pysznie.

  8. allicce – moja mała wsuwała aż jej się uszka małe trzęsły :)

  9. Ja też jeszcze nie jadłam zupy czereśniowej zrobionej w taki sposób. A z makaronem własnego wyrobu myślę że moje dzieciaczki będą się zajadały. Już zapowiada się pysznie.

  10. najsmaczniejsze.pl

    allicce – moja mała wsuwała aż jej się uszka małe trzęsły :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*