EggTiramisu

EggTiramisu

Pewnie nie raz zjadłam deser czy ciasto, gdzie w kremie było surowe jajko (żółtko)
i z pewnością było przepyszne, ja jednak omijam tego typu kremy.
Ostatnio zrobiłam wyjątek i dodałam mnóstwo jajek. Deser wyszedł pyszny.
Egg Tiramisu można podać w letnie popołudnie, pod warunkiem, że deser jest dobrze schłodzony.

egg tiramisu

Składniki:

  • 10-12 biszkoptów
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 + 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 + 4 łyżki likieru jajecznego
  • 50 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:
Serek mascarpone dokładnie wymieszać z dwoma łyżkami cukru pudru (można dać więcej/mniej cukru – do smaku).
Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody, przestudzić, dodać 2 łyżki likieru jajecznego i wymieszać.
Śmietankę dokładnie ubić dodając 1 łyżkę cukru pudru (również do smaku +/- 1 łyżka).

W rozpuszczonej kawie lekko zamaczać biszkopty i układać warstwami w dwóch pucharkach, przekładać masą z serka mascarpone (biszkopty – serek – biszkopty – serek – biszkopty – serek).


Ubitą śmietankę przełożyć do szprycy do dekoracji i wyciskać na około pucharków gwiazdki. Do środków wlać po 2 łyżki ajerkoniaku.

Deser przed podaniem dokładnie schłodzić.

24 komentarze

  1. Świetnie wygląda!! Niezwykle pomysłowy :)

  2. Fajne to jest, tylko gdzie te jajka? :)

  3. jak to gdzie? w likierze, w tej postaci najsmaczniejsze ;)

  4. Świetnie wygląda!! Niezwykle pomysłowy :)

  5. Fajne to jest, tylko gdzie te jajka? :)

  6. najsmaczniejsze.pl

    jak to gdzie? w likierze, w tej postaci najsmaczniejsze ;)

  7. wygląda fantastycznie:), a ten likier w środku to wspaniały pomysł:) pozdrawiam

  8. Wygląda niesamowicie :) Świetny pomysł :)

  9. bardzo podoba mi się ta Twoja wersja :)

  10. o, piękne pucharki!

  11. ale pięknie wygląda też bym taki zjadła,…;)

  12. Super pomysł! Też się zastanawiałam gdzie te jajka?! ale już odpowiedziałas :) Ja bym jeszcze dodała żołtka do kremu mascarponowego… chociaż… może wtedy by było za jajeczne ;)

  13. Jolanta Szyndlarewicz

    wygląda fantastycznie:), a ten likier w środku to wspaniały pomysł:) pozdrawiam

  14. Wygląda niesamowicie :) Świetny pomysł :)

  15. bardzo podoba mi się ta Twoja wersja :)

  16. o, piękne pucharki!

  17. ale pięknie wygląda też bym taki zjadła,…;)

  18. Super pomysł! Też się zastanawiałam gdzie te jajka?! ale już odpowiedziałas :) Ja bym jeszcze dodała żołtka do kremu mascarponowego… chociaż… może wtedy by było za jajeczne ;)

  19. Nicole dokładnie tak jak mówisz, wystarczająco dużo jajek w likierze, no i ja nie robię żadnych kremów z dodatkiem surowych jaj.

    Asiejka – pucharki to prezent od siostry z okazji n-tych urodzin ;)

    Dziękuję wszystkim za miłe słowa, a deser robi się naprawdę szybko, jeśli mamy wszystkie składniki w domu to deser tak naprawdę mamy już gotowy tylko schłodzić i jeść.
    Tak patrze i patrze na te zdjęcia, smak mi tylko pozostał i tak sobie myślę żeby zrobić w najbliższym czasie ten deser ale ten razem może z likierem a’la Bbileys o którym już niebawem.

  20. najsmaczniejsze.pl

    Nicole dokładnie tak jak mówisz, wystarczająco dużo jajek w likierze, no i ja nie robię żadnych kremów z dodatkiem surowych jaj.

    Asiejka – pucharki to prezent od siostry z okazji n-tych urodzin ;)

    Dziękuję wszystkim za miłe słowa, a deser robi się naprawdę szybko, jeśli mamy wszystkie składniki w domu to deser tak naprawdę mamy już gotowy tylko schłodzić i jeść.
    Tak patrze i patrze na te zdjęcia, smak mi tylko pozostał i tak sobie myślę żeby zrobić w najbliższym czasie ten deser ale ten razem może z likierem a’la Bbileys o którym już niebawem.

  21. Pucharki mam podobne. Pierwszy krok do zrobienia deseru mam za sobą teraz tylko lista zakupów i do dzieła. Smakowicie. :)

  22. można wypróbować inny likier a gdyby na deser chciały się skusić dzieci to można zrobić gęsty sok np. z malin ogródkowych albo poziomek, jagód, porzeczek – w sezonie mamy pełne pole do popisu

  23. Pucharki mam podobne. Pierwszy krok do zrobienia deseru mam za sobą teraz tylko lista zakupów i do dzieła. Smakowicie. :)

  24. najsmaczniejsze.pl

    można wypróbować inny likier a gdyby na deser chciały się skusić dzieci to można zrobić gęsty sok np. z malin ogródkowych albo poziomek, jagód, porzeczek – w sezonie mamy pełne pole do popisu

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*