Ciasto z cukinii i czeresniami

Ciasto z cukinii z czereśniami

Ciasto z cukinii z czereśniami miało być dodatkowo z czekoladą. Nie wiem jak to możliwe, ale w trakcie przygotowywań zapomniałam o kakao – no cóż zdarzyć może się każdemu :) Ciasto trafiło do piekarnika, a następnie na stół – stwierdzam, że kakao wcale nie było tu potrzebne, bo ciasto jest pyszne bez niego, czyli przepis się udał. Przepis idealny na letni deser do kawy. Smacznego!

Ciasto z cukinii i czeresniami

Ciasto z cukinii z czereśniami

Składniki:

  • 250 g cukinii, wydrążonej i drobno startej
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła 
  • 150 g cukru trzcinowego (albo biały)
  • 3 jajka
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 150 g czereśni (umytych i bez pestek)

Ciasto z cukinią

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Blaszkę o wymiarach 20×35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
W misce zmiksuj jajka z cukrem trzcinowym (można dodać zwykły, ciasto będzie jaśniejsze), olejkiem waniliowym oraz miękkim masłem. Następnie dodawaj stopniowo mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Do masy dodaj startą na drobnych oczkach cukinię oraz czereśnie bez pestek i ponownie wymieszaj.

Przygotowanie ciasta

Masę przelej do formy i piecz przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piecz przez około 40 minut (pod koniec pieczenia zrób test suchego patyczka). Przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem.

Ciasto z czereśniami

10 komentarzy

  1. Wygląda tak zachęcająco, że sprzedałam przepis mojej siostrze fance cukinii :)

  2. Łał! To dopiero musi być pyszne ciasto. Z cukinii robiłam tylko czekoladowe – czas pokusić się o więcej :)

  3. Wygląda tak zachęcająco, że sprzedałam przepis mojej siostrze fance cukinii :)

  4. Łał! To dopiero musi być pyszne ciasto. Z cukinii robiłam tylko czekoladowe – czas pokusić się o więcej :)

  5. Wygląda rewelacyjnie, koniecznie muszę spróbować :)

  6. Wygląda rewelacyjnie, koniecznie muszę spróbować :)

  7. Bardzo odważny pomysł, ale skoro mówisz, że dobre, to kiedyś spróbuję :)

  8. Super wygląda. Cukinia to jednak jest wdzięczna :)

  9. Bardzo odważny pomysł, ale skoro mówisz, że dobre, to kiedyś spróbuję :)

  10. Super wygląda. Cukinia to jednak jest wdzięczna :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*