To kolejny pomysł podpatrzony u mojej siostry. Grillowany kurczak z curry zawijany w boczku, to świetny przepis na udanego grilla. Mięso polędwiczek po upieczeniu jest bardzo delikatne i kruche, upiec można je na grillu, a także w piekarniku czy na patelni grillowej. Polecam i smacznego!
Grillowany kurczak z curry
Składniki:
- 400 g polędwiczek kurczaka
- 9-18 plasterków boczku surowego
- 2-3 łyżki curry indyjskie
- po 1/2 łyżeczki soli, czerwonej papryki i czarnego pieprzu
- szczypta suszonej bazylii, majeranku i rozmarynu
Przygotowanie:
Polędwiczki opłucz, osusz, następnie usuń błonki. Mięso przełóż do miseczki, dodaj przyprawę curry, przyprawy i zioła, następnie wszystko dokładnie wymieszaj (jeśli lubisz ostre potrawy, wsyp więcej curry, jeśli delikatne – dodaj mniej tej aromatycznej przyprawy) i odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Następnie, każdą polędwiczkę dokładnie owiń plasterkiem boczku (jeżeli polędwiczki są duże, będziesz potrzebować dwóch plasterków).
Mięso grilluj z każdej strony, aż mięso się zetnie, a boczek się zarumieni.
Do rozpaleniu grilla użyłam wiertarkę z zamocowaną dmuchawą – tu znajdziecie test Bosch IXO Barbecu.
Wygląda na smaczne, bardzo dobry pomysł.
Dostałam ślinotoku:)
Wygląda na smaczne, bardzo dobry pomysł.
Dostałam ślinotoku:)
Uwielbiam kurczaka curry, mniam ;)
Uwielbiam kurczaka curry, mniam ;)
Polędwiczki w becikach ;)
Polędwiczki w becikach ;)
a w piekarniku jak długo piec i w jakiej temperaturze?
a w piekarniku jak długo piec i w jakiej temperaturze?
Jamargaretka, ustawiłabym piekarnik na 190-200 st.C i piekłabym przez około 20-25 minut, aż boczek się zarumieni.
Jamargaretka, ustawiłabym piekarnik na 190-200 st.C i piekłabym przez około 20-25 minut, aż boczek się zarumieni.
Genialne połączenie kurczaka i curry. Zdjęcia mówią same za siebie
Genialne połączenie kurczaka i curry. Zdjęcia mówią same za siebie
Czym można zastąpic boczek?
Mój mąż nie może jeśc takich rarytasów. Dlatego też o szybko proszę o pomoc. W najbliższą sobotę grill urodzinowy mojej drugiej połówki.
BK
Krystyna, polecam różne rodzaje szynki, albo bez niczego, też będzie pysznie smakować.
Krystyna, polecam różne rodzaje szynki, albo bez niczego, też będzie pysznie smakować.
Krystyna – szynka parmeńska jest ciut zdrowsza;) a jesli chodzi o sosy to polecam sos Jalapeno od Develey, nie ma konserwantów i glutenu więc zostajemy w temacie zdrowego odżywiania się;) a przepis na kurczaczka naprawdę pomysłowy, smacznego!;)