Łosoś na słodko, otulony słodkim syropem klonowym i delikatnym zapachem oleju sezamowego – to połączenie zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Świetnie smakuje na ciepło, serwowany z ryżem, ale równie pyszny jest na zimno, podany na chrupiącej, świeżej bułce. Idealna propozycja na wyjątkowy posiłek. Smacznego!
Łosoś na słodko
Składniki:
- ok. 500 g łososia
- 50 g syropu klonowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- sezam do posypania
Przygotowanie:
W miseczce wymieszaj syrop klonowy, olej sezamowy i łyżeczkę cynamonu (niekoniecznie). Łososia pokrój na 4 równe kawałki i przełóż do miseczki, następnie wstaw do lodówki na około 30 minut.
Łososia przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku na najwyższym poziomie z włączoną funkcją grill w temperaturze 200°C przez około 15 minut (w trakcie pieczenia łososia polewaj pozostałą marynatą). Kilka minut przed końcem pieczenia, łososia posyp sezamem.
na słodko nie lubię dań… ale ten łosoś brzmi interesująco. i jest łatwy do przygotowania.
na słodko nie lubię dań… ale ten łosoś brzmi interesująco. i jest łatwy do przygotowania.