Łosoś marynowany na słodko

Łosoś na słodko

Łosoś na słodko, otulony słodkim syropem klonowym i delikatnym zapachem oleju sezamowego – to połączenie zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Świetnie smakuje na ciepło, serwowany z ryżem, ale równie pyszny jest na zimno, podany na chrupiącej, świeżej bułce. Idealna propozycja na wyjątkowy posiłek. Smacznego!

Łosoś w syropie klonowym

Łosoś na słodko

Składniki:

  • ok. 500 g łososia
  • 50 g syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • sezam do posypania

Łosoś z sezamem

Przygotowanie:
W miseczce wymieszaj syrop klonowy, olej sezamowy i łyżeczkę cynamonu (niekoniecznie). Łososia pokrój na 4 równe kawałki i przełóż do miseczki, następnie wstaw do lodówki na około 30 minut.

Przygotowanie łososia

Łososia przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku na najwyższym poziomie z włączoną funkcją grill w temperaturze 200°C przez około 15 minut (w trakcie pieczenia łososia polewaj pozostałą marynatą). Kilka minut przed końcem pieczenia, łososia posyp sezamem.

Łosoś marynowany na słodko

2 komentarze

  1. na słodko nie lubię dań… ale ten łosoś brzmi interesująco. i jest łatwy do przygotowania.

  2. na słodko nie lubię dań… ale ten łosoś brzmi interesująco. i jest łatwy do przygotowania.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*