Dziś mam dla Was przepis na maślane ciasteczka misie z orzechami. Kształt ciasteczek nie jest przypadkowy. Już jutro, 18 stycznia obchodzony jest Dzień Kubusia Puchatka, znanego starszym i młodszym dzieciom z bajek i książek. Jest też inny misio, którego nie mogę pominąć, a znany jest raczej tym „starszym” dzieciom (czyli w moim wieku) z dobranocek ;) Miś Uszatek, co klapnięte uszko ma, już niedługo obchodzi swoje 60 urodziny. Ciasteczka maślane w tym kształcie powędrowały również do szkoły i przedszkola moich córek z okazji wcześniejszego dnia pluszowego misia (sporo tych misiowych świąt). Dzieciaki były zachwycone :) Smacznego!
Ciasteczka misie z orzechami
Składniki (około 30 ciasteczek):
- 140 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 żółtko
- dowolne orzechy (migdały, włoskie, pekan, a nawet kostka czekolady)
Przygotowanie:
Do misy wsyp mąkę oraz cukier puder, doda żółtko i posiekane zimne masło. Składniki wymieszać, szybko zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkuj na grubość około 3-5 mm, podsypując lekko mąką. Wykrawaj ciasteczka foremką w kształcie misia albo laleczki, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego misia ułóż po orzeszku (kosteczce czekolady), następnie połóż na nim obie łapki misia delikatnie dociskając, tak, aby miś trzymał swój skarb ;) Następnie wykałaczką zrób oczy i nos misia.
Ciasteczka piecz w piekarniku rozgrzany do 170°C przez około 12 minut.