Karnawał trwa, więc jak bym mogła nie upiec pączków :) Tym razem są to włoskie pączki, czyli Frittelle di Carnevale, które możecie nadziewać różnymi dodatkami. U mnie jest to domowy budyń waniliowy, mogą to być rodzynki, albo tak jak to zrobiła Iza – budyniem waniliowym z nutą likieru kawowego. Pączuszki wyszły lekkie, puszyste i bardzo smaczne. Na dodatek mało kaloryczne, bo przecież dobre kalorie nie tuczą ;) Iza, dziękuję za wspólną, udaną akcję kulinarną – oby częście i równie smacznie!
Włoskie pączki, czyli Frittelle di Carnevale
Składniki:
Ciasto na pączki:
- 150 g mąki pszennej typ 400 (albo typ 550)
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 4 jajka
- 250 ml wody
- szczypta soli
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka 3,2%
- 4 jaja (same żółtka)
- 100 g cukru
- 20 g mąki pszennej typ 400 (albo typ550)
- 30 g mąki ryżowej
- 1 laska wanilii
Tłuszcz do smażenia:
- olej arachidowy albo inny sprawdzony
Do dekoracji:
- cukier puder
Przygotowanie:
Krem budyniowy: Do garnuszka wlej 400 ml mleko, dodaj szczyptę soli oraz ziarenka z laski wanilii. Zagotuj. Do kubeczka wlej pozostałe 100 ml mleka, dodaj 4 żółtka, cukier oraz mąkę ryżową. Całość dokładnie wymieszaj. Mieszaninę wlewaj do gorącego mleka, cały czas mieszając, aż budyń uzyska odpowiednią konsystencję.
Ciasto na pączki: W garnku zagotuj wodę, następnie dodaj masło i szczyptę soli, dodaj cukier. Gdy składniki się rozpuszczą, zdejmij z ognia, dodaj obie mąki – całość dokładnie wymieszaj. Następnie, garnek ponownie postaw na palniku, gotuj cały czas mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek – ciasto zachowuje się identycznie jak ciasto ptysiowe. Ciasto przełóż do miksera, zacznij miksować, dodając po jednym jajku.
W dużym garnku rozgrzej tłuszcz. Następnie za pomocą łyżki, wkładaj ciasto na rozgrzany tłuszcz. Pączki smaż z obu stron po kilka minut, aż się ładnie zarumienią. Usmażone pączuszki przekładaj na bibułę, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Budyń waniliowy nałóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj nim przestudzone pączuszki. Przed podaniem pączki oprósz cukrem pudrem.
Coś cudownego. Wyglądają przepięknie. :)
https://jaglusia.wordpress….
Bardzo smaczne nam wyszły te pączuszki :-) do następnego razu, Aga :-)
Bardzo smaczne nam wyszły te pączuszki :-) do następnego razu, Aga :-)