Włoskie pączki

Włoskie pączki – Frittelle di Carnevale

Karnawał trwa, więc jak bym mogła nie upiec pączków :) Tym razem są to włoskie pączki, czyli Frittelle di Carnevale, które możecie nadziewać różnymi dodatkami. U mnie jest to domowy budyń waniliowy, mogą to być rodzynki, albo tak jak to zrobiła Iza – budyniem waniliowym z nutą likieru kawowego. Pączuszki wyszły lekkie, puszyste i bardzo smaczne. Na dodatek mało kaloryczne, bo przecież dobre kalorie nie tuczą ;) Iza, dziękuję za wspólną, udaną akcję kulinarną – oby częście i równie smacznie!

Włoskie pączki - Frittelle di Carnevale

Włoskie pączki, czyli Frittelle di Carnevale

Składniki:

Ciasto na pączki:

  • 150 g mąki pszennej typ 400 (albo typ 550)
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 4 jajka
  • 250 ml wody
  • szczypta soli

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka 3,2%
  • 4 jaja (same żółtka)
  • 100 g cukru
  • 20 g mąki pszennej typ 400 (albo typ550)
  • 30 g mąki ryżowej
  • 1 laska wanilii

Tłuszcz do smażenia:

  • olej arachidowy albo inny sprawdzony

Do dekoracji:

  • cukier puder

Frittelle

Przygotowanie:

Krem budyniowy: Do garnuszka wlej 400 ml mleko, dodaj szczyptę soli oraz ziarenka z laski wanilii. Zagotuj. Do kubeczka wlej pozostałe 100 ml mleka, dodaj 4 żółtka, cukier oraz mąkę ryżową. Całość dokładnie wymieszaj. Mieszaninę wlewaj do gorącego mleka, cały czas mieszając, aż budyń uzyska odpowiednią konsystencję.

Ciasto na pączki: W garnku zagotuj wodę, następnie dodaj masło i szczyptę soli, dodaj cukier. Gdy składniki się rozpuszczą, zdejmij z ognia, dodaj obie mąki – całość dokładnie wymieszaj. Następnie, garnek ponownie postaw na palniku, gotuj cały czas mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek – ciasto zachowuje się identycznie jak ciasto ptysiowe. Ciasto przełóż do miksera, zacznij miksować, dodając po jednym jajku.

W dużym garnku rozgrzej tłuszcz. Następnie za pomocą łyżki, wkładaj ciasto na rozgrzany tłuszcz. Pączki smaż z obu stron po kilka minut, aż się ładnie zarumienią. Usmażone pączuszki przekładaj na bibułę, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Budyń waniliowy nałóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj nim przestudzone pączuszki. Przed podaniem pączki oprósz cukrem pudrem.

Włoskie pączki

3 komentarze

  1. Coś cudownego. Wyglądają przepięknie. :)
    https://jaglusia.wordpress….

  2. Bardzo smaczne nam wyszły te pączuszki :-) do następnego razu, Aga :-)

  3. Bardzo smaczne nam wyszły te pączuszki :-) do następnego razu, Aga :-)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*