Babeczki zebra

Babeczki dyniowo-kakaowe

Zapraszam po przepis na babeczki dyniowo-kakaowe, pachnące i mięciutkie – w sam raz na jesienne chłody. Babeczki świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie w szkole, w pracy, albo na słodki poczęstunek do kawy ze znajomymi. A jeśli z różnych przyczyn nie możecie się spotkać na tej kawie, to polecam szybką akcję pieczenia babeczek. Każda w swoim domu – mówię Wam, sprawdza się, co może potwierdzić Iza ze SmacznaPyza, z którą już po raz kolejny wspólnie upichciłyśmy coś słodkiego – ostatnio było blondies, czyli brownie z białej czekolady. Tym razem motywem przewodnim była dynia i kakao, czyli zebra w nowej odsłonie.

Babeczki dyniowo-kakaowe

Oczywiście, jak już wyjdziemy z kuchni ze swoimi wypiekami, po obowiązkowych dekoracjach i zdjęciach jest czas na degustację, czyli pijemy kawę, zajadamy się tym co upiekłyśmy wymieniając się zdjęciami swoich wypieków. Świetna zabawa, dużo motywacji, a na dodatek smacznie – także Iza, dziękuję za wspólne wypiekanie i mam nadzieję, że niebawem znowu coś wspólnie zmajstrujemy ;)

Babeczki dyniowo-kakaowe

Składniki na ciasto (10-12 babeczek):

  • 200 g puree z dyni np. hokkaido
  • 110 g mąki pszennej
  • 140 g cukru trzcinowego (albo białego)
  • 100 oleju roślinnego
  • 2 średnie jajka
  • 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 kopiasta łyżka kakao

Babeczki dyniowo-kakaowe zebra

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Jajka zmiksuj razem z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując dodaj puree dyniowe oraz olej. Następnie do miski wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wymieszaj, aż do połączenia składników. Przygotowaną masę podziel na dwie równe części, jedną odstaw, do drugiej dodaj kakao wymieszane w 2-3 łyżkach ciepłej wody, wlej do jednej części masy i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto (kakaowe i dyniowe) wlewaj na przemian do wcześniej przygotowanych foremek, np. po 1 łyżce. Babeczki piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20 do 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone babeczki odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Upieczone babeczki możesz ozdobić cukrem pudrem, polewą albo kremem.

Babeczki zebra

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*