Mazurek z masą krówkową

Mazurek kajmakowy ze śliwką

Dziś mam dla Was przepis na kolorowy mazurek kajmakowy ze śliwką. Ciasto świąteczne, kolorowe, radosne i słodkie tak jak lubię :) Oczywiście konfiturę możecie dodać inną, swoją ulubioną, jednak polecam kwaskową. Smacznego!

Mazurek kajmakowy ze śliwką

Mazurek kajmakowy ze śliwką

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1/2 puszki mleka skondensowanego
  • kilka łyżek konfitury śliwkowej (lub innej kwaskowatej)
  • kolorowe jajeczka, posypki

Mazurek kajmakowy

Przygotowanie:

Kruche ciasto: Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier puder, sól i wymieszaj, dodaj żółtko, ekstrakt waniliowy oraz pokrojone zimne masło. Zagnieć szybko ciasto. Uformuj kulę, owinąć folią i włóż do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 3-5 mm formując kształt jajka. odetnij poszarpane brzegi. Wyciętą pisankę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a z pozostałego ciasta zrób wałeczek i przyklej do zewnętrznej krawędzi ciasta – podwyższenie polecam przygnieść widelcem tworząc wzorek. Ciasto ponownie wstaw do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez około 15-18 minut, do zarumienienia się ciasta. Wyjmij, wystudź na kratce.

Mazurek z masą kajmakową

Nadzienie: Na schłodzonym cieście rozsmaruj kilka łyżek dżemu śliwkowego. Następnie rozsmaruj płynny kajmak – jeśli jest zbyt gęsty, polecam podgrzać go wstawiając puszkę do garnka z gorącą wodą, podgrzewając od czasu do czasu mieszając. Mazurek udekoruj kolorowymi jajeczkami i posypkami. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

Mazurek z masą krówkową

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*