Kokosowa tapioka z mango, to nie tylko słoneczny kolor w pucharkach, to przede wszystkim lekki deser pachnący egzotycznym latem. Tapiokę możecie przygotować dzień wcześniej, a owoce zmiksować tuż przed podaniem. Jeśli nie przepadacie za mango, albo nie macie go pod ręką, owoc ten polecam zamienić na brzoskwinie albo żółte śliwki. Deser będzie również pyszny :) Smacznego!
Kokosowa tapioka z mango
Składniki:
- 200 ml mleka kokosowego
- 200 ml mleka
- 30 g tapioki
- 1-2 łyżki cukru z wanilią
- 1 dojrzałe mango
- listki melisy albo mięty
Przygotowanie:
Do garnka wsyp tapiokę i zalej ją mlekiem, odstawiamy na 1 godzinę aby napęczniała. Po tym czasie dodaj mleko kokosowe oraz cukier z wanilią. Całość gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby ziarenka się nie przykleiły. Gdy całość nabierze konsystencji budyniu, odstaw do przestudzenia. Mango obierz, usuń pestkę, odłóż niewielki kawałek do dekoracji, a pozostałą część zmiksuj w blenderze na gładki mus.
W pucharkach układaj naprzemiennie masę z mango i budyń z tapioki. Zaczynając od mango kończąc na kokosowej tapioce. Deser udekoruj pozostawionym mango oraz listkami melisy albo mięty.
wspaniały deser
Mmm, ależ pięknie słoneczny deser. :)
Tapioki nigdy nie próbowałam, ale z mango może zrobię nasiona chia, też będzie pysznie.
Pozdrawiam :)
Mmm, ależ pięknie słoneczny deser. :)
Tapioki nigdy nie próbowałam, ale z mango może zrobię nasiona chia, też będzie pysznie.
Pozdrawiam :)
Chciałabym aby tapioka ugotowała się w 10min ….