Naleśniki dyniowe

Naleśniki dyniowe

Naleśniki dyniowe, smaczne, lekki i puszyste, to przepis na udany poniedziałek :) Naleśniki z dynią polecam na słodko, z serkiem albo ulubiona konfiturą, albo jak wolicie wytrawnie. Tak naprawdę, nie ma znaczenia, jaki składnik dodacie do tych naleśników, bo zawsze będzie pysznie. Smacznego!

Naleśniki dyniowe

Naleśniki dyniowe

Składniki:

  • 280 g puree z dyni hokkaido
  • 160 g mąki pszennej (ok. 1 szklanki lub do właściwej konsystencji)
  • 350 ml mleka 3,2 % (około 1,5 szklanki)
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Naleśniki z dynią

Przygotowanie:

Puree z dyni przełóż do miski, dodaj jaka, sól i mleko, następnie zmiksuj. Gdy składniki się połączą, dodawaj stopniowo mąkę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ciasta (powinno być gęstsze od zwykłego ciasta naleśnikowego), smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Naleśniki dyniowe podawaj według swojego uznania – na słodko albo wytrawnie.

Dyniowe naleśniki

3 komentarze

  1. Nic z tego nie wyszło, ciasto było klejące i rozpadało się. Na pewno miałam złe proporcje. Sobotnie śniadanie nie wypaliło.

  2. Nic z tego nie wyszło, ciasto było klejące i rozpadało się. Na pewno miałam złe proporcje. Sobotnie śniadanie nie wypaliło.

  3. Justyna, może wystarczyło dodać odrobinę więcej mąki albo mleka? Tak, aby konsystencja była odpowiednia do smażenia (tak samo jak w tradycyjnych naleśnikach)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*