Kotlety ziemniaczane z łososiem i delikatnym sosem są zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Kotleciki są lubiane przez dzieci, co mnie bardzo cieszy i jeśli tylko mają na to ochotę mogą je jeść tylko z dodatkiem warzyw :) Przepis na kotlety z łososiem za każdym razem mogą smakować troszkę inaczej, a to za sprawą ziół, które do nich dodacie. Smacznego!
Kotlety ziemniaczane z łososiem
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 250 g łososia bez skóry
- 100 g groszku konserwowego
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanego koperku (pietruszki, szczypiorku)
- sól, pieprz
- bułka tarta
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, zalej zimną, osolona wodą i gotuj przez około 10 minut, następnie dodaj umytego i osuszonego łososia oraz odsączony groszek konserwowy. Całość gotuj, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a łosoś ugotowany. Następnie odsącz wodę, a warzywa i rybę dokładnie rozgnieć widelcem. Ostudź. Do schłodzonej masy dodaj jajko, garść bułki tartej, posiekany koperek (albo pietruszkę czy szczypiorek), dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, następnie formuj klopsiki, obtaczaj je w bułce tartej lekko rozpłaszczając. Kotlety ziemniaczane smaż na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Sos: Majonez wymieszaj z jogurtem oraz z sosem sojowym, Dopraw do smaku solą i pieprzem.