Przepis na makaron z pomidorami i mozzarellą, to wszystkim znana sałatka caprese z dodatkiem makaronu. Sałatkę polecam na drugie śniadanie albo lekką kolację. Danie jest proste i szybkie do przygotowania – czy muszę jeszcze kogoś przekonywać do tej sałatki? Smacznego!
Makaron z pomidorami i mozzarellą
Składniki:
- 300 g makaronu świderki
- 2 średnie pomidory
- 250 g sera mozzarella
- 5 liści świeżej bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka zmielonej natki pietruszki
- 1 zmielony ząbek czosnku
- sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Makaron świderki (albo inny ulubiony) ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu (powinien być al dente). Następnie odcedź, przełóż do miski, polej dwiema łyżkami dobrej oliwy, wymieszaj i ostudź.
Pomidory umyj i pokrój w średnią kostkę, jeżeli pomidory mają dużo nasion to je usuń. Wymieszaj razem zmiażdżony czosnek, posiekaną pietruszkę i pozostałą oliwą, przypraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Pomidory i sos przełóż do miski z makaronem i dokładnie wymieszaj, wstaw do lodówki. Odsączoną i pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz porwane liście świeżej bazylii dodaj do makaronu tuż przed podaniem sałatki.
Polecam również inne sałatki z makaronem:
- Kolorowa sałatka z makaronem
- Sałatka z makaronem i tuńczykiem
- Makaron z pesto z rukoli
- Makaron z tuńczykiem i brokułem
- Makaron z łososiem z bazyliowym pesto
- Makaron z pesto z dyni
- Makaron z suszonymi pomidorami
- Kolorowa sałatka z makaronem
- Makaron z wędzonym łososiem
pięknie wygląda i smacznie! :)
pięknie wygląda i smacznie! :)