Makaron z wędzonym łososiem

Makaron z wędzonym łososiem

Przepis na makaron z wędzonym łososiem jest bardzo banalny. Wystarczy zagotować śmietankę z przyprawami, dodać łososia i makaron ugotowany al dente. Dokładnie wymieszać i już. Oto cała tajemnica szybkiego i smacznego obiadu, który robi się sam :) Smacznego!

Makaron z wędzonym łososiem

Makaron z wędzonym łososiem

Składniki:

  • 350 g makaronu
  • 200 g wędzonego łososia
  • 140 ml śmietanki 36%
  • 140 ml mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
  • drobno posiekany szczypiorek (lub pietruszka)

Spaghetti z łososiem

Przygotowanie:
Makaron ugotuj według opisu na opakowaniu (powinien być al dente), następnie odcedź.
Śmietankę oraz mleko przelej do garnuszka, dodaj ząbek czosnku i liść laurowy. Gotuj przez około 8 minut, aż płyn lekko zgęstnieje. Po tym czasie z garnuszka wyjmij liść laurowy i ząbek czosnku, następnie dodaj pokrojonego łososia, dopraw do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą (uwaga, bo łosoś jest dość słony). Do sosu dodaj makaron i starannie wymieszaj.
Makaron przełóż na talerze, udekoruj drobno posiekanym szczypiorkiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Makaron z sosem śmietanowym

2 komentarze

  1. Bardzo pyszne połączenie!:)

  2. Bardzo pyszne połączenie!:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*