Przepis na makaron z wędzonym łososiem jest bardzo banalny. Wystarczy zagotować śmietankę z przyprawami, dodać łososia i makaron ugotowany al dente. Dokładnie wymieszać i już. Oto cała tajemnica szybkiego i smacznego obiadu, który robi się sam :) Smacznego!
Makaron z wędzonym łososiem
Składniki:
- 350 g makaronu
- 200 g wędzonego łososia
- 140 ml śmietanki 36%
- 140 ml mleka
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- sól i świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
- drobno posiekany szczypiorek (lub pietruszka)
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według opisu na opakowaniu (powinien być al dente), następnie odcedź.
Śmietankę oraz mleko przelej do garnuszka, dodaj ząbek czosnku i liść laurowy. Gotuj przez około 8 minut, aż płyn lekko zgęstnieje. Po tym czasie z garnuszka wyjmij liść laurowy i ząbek czosnku, następnie dodaj pokrojonego łososia, dopraw do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą (uwaga, bo łosoś jest dość słony). Do sosu dodaj makaron i starannie wymieszaj.
Makaron przełóż na talerze, udekoruj drobno posiekanym szczypiorkiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Bardzo pyszne połączenie!:)
Bardzo pyszne połączenie!:)