Przepis na makaron z pesto z dyni w dniu dzisiejszym to nie przypadek, w końcu mamy Światowy Dzień Makaronu :) Makaron z pesto jest bardzo smacznym i delikatnym daniem obiadowym, które nie potrzebuje dodatkowych składników, ale jeśli macie ochotę na eksperymenty smakowe, to polecam dodać paseczki podsmażonego boczku. Smacznego!
Makaron z pesto z dyni
Składniki:
- 150 g pesto z pieczonej dyni piżmowej (albo hokkaido)
- 300 g makaronu fusilli (świderki) Malma
- parmezan i pestki słonecznika do posypania
- sól, świeżo mielony czarny pieprz, mielona gałka muszkatołowa
- posiekana natka pietruszki (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Pesto z dyni można przygotować w trakcie gotowania makaronu. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować większą ilość pesto, zamknąć je w słoiczkach i wyjmować z nich tylko taką ilość, jaką w danej chwili potrzebujemy :)
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (powinien być al dente). Odsącz na sitku i od razu przesyp do garnka, w którym gotował się wcześniej makaron. Do makaronu dodaj wcześniej przygotowane pesto z pieczonej dyni. Dokładnie wymieszaj. Jeśli jest taka potrzeba dodatkowo przypraw solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i szczypta gałki muszkatołowej. Danie musi być wyraźne w smaku.
Makaron z pesto dyniowym przełóż na talerze, posyp prażonym słonecznikiem i cienko pokrojonym parmezanem. Całość możesz posypać posiekaną pietruszką, ale nie jest to konieczne. Podawaj od razu po przygotowaniu.