Po dość słodkim, długim weekendzie, dziś najlepsza będzie lekka sałatka z makaronem i tuńczykiem. Przepis na sałatkę z tuńczykiem nie jest skomplikowany, a do jej przygotowania nie będziecie potrzebować więcej niż 15-20 minut. Lubię takie szybie, smaczne dania, a sałatkę polecam na drugie śniadanie lub podwieczorek. Smacznego!
Sałatka z makaronem i tuńczykiem
Składniki:
- 300 g makaronu świderki
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 marchewki
- sok z 1/2 cytryny (albo mniej – do smaku)
- 1 zmielony ząbek czosnku
- 2 łyżki zmielonej natki pietruszki
- 2 łyżki zmielonych liści bazylii
- 60 ml oliwy z oliwek
- sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu (powinien być al dente). Następnie odcedź, przełóż do miski, polej połową oliwy, wymieszaj i ostudź.
Do makaronu dodaj odcedzonego tuńczyka oraz marchewkę starta na drobnych oczkach – wymieszaj. Listki bazylii, pietruszki, ząbek czosnku oraz pozostałą oliwę umieść w blenderze, następnie zmiksuj i przełóż do makaronu, przypraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny . Wszytko razem dokładnie wymieszaj. Sałatkę wstaw do lodówki na około godzinę, aby wszystkie smaki “przegryzły” się. Przed podaniem, sałatkę udekoruj świeżymi listkami pietruszki.
Smakowita sałateczka!:)
Smakowita sałateczka!:)
Prosta i smaczna ;) Robiłam ją już kilka razy :)
Prosta i smaczna ;) Robiłam ją już kilka razy :)