Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Po dość słodkim, długim weekendzie, dziś najlepsza będzie lekka sałatka z makaronem i tuńczykiem. Przepis na sałatkę z tuńczykiem nie jest skomplikowany, a do jej przygotowania nie będziecie potrzebować więcej niż 15-20 minut. Lubię takie szybie, smaczne dania, a sałatkę polecam na drugie śniadanie lub podwieczorek. Smacznego!

Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Składniki:

  • 300 g makaronu świderki
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 marchewki 
  • sok z 1/2 cytryny (albo mniej – do smaku)
  • 1 zmielony ząbek czosnku
  • 2 łyżki zmielonej natki pietruszki
  • 2 łyżki zmielonych liści bazylii
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • sól, czarny pieprz

Sałatka z makaronem, tuńczykiem i marchewką

Przygotowanie:
Makaron ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu (powinien być al dente). Następnie odcedź, przełóż do miski, polej połową oliwy, wymieszaj i ostudź.
Do makaronu dodaj odcedzonego tuńczyka oraz marchewkę starta na drobnych oczkach – wymieszaj. Listki bazylii, pietruszki, ząbek czosnku oraz pozostałą oliwę umieść w blenderze, następnie zmiksuj i przełóż do makaronu, przypraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny . Wszytko razem dokładnie wymieszaj. Sałatkę wstaw do lodówki na około godzinę, aby wszystkie smaki “przegryzły” się. Przed podaniem, sałatkę udekoruj świeżymi listkami pietruszki.

Sałatka z tuńczykiem

4 komentarze

  1. Smakowita sałateczka!:)

  2. Smakowita sałateczka!:)

  3. Prosta i smaczna ;) Robiłam ją już kilka razy :)

  4. Prosta i smaczna ;) Robiłam ją już kilka razy :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*